Kevesebb műanyag, élhetőbb világ – avagy amit környezetvédelmi termékdíj változásai kapcsán tudni kell


Cikkünkben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-ától alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be.

Az életterünk megóvásáért – a felhalmozódó hulladékok negatív hatásainak csökkentése, megelőzése érdekében – fokozott intézkedésekre van szükség. Ezt szolgálja a környezetünkre és az emberi egészségre kiemelten veszélyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának, az azokból keletkező hulladék mennyiségének a visszaszorítása, valamint a fenntartható, újrahasznosítható termékek alkalmazásának előtérbe helyezése, amit a környezetvédelmi termékdíj is igyekszik ösztönözni.

Cikkünkben az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904 európai parlamenti és tanácsi irányelv (SUP – single use plastics – irányelv) 2021. július 3-ától alkalmazandó rendelkezéseit, valamint az egyes egyszer használatos műanyagok felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokat mutatjuk be.

 1. SUP irányelv tagállamok által alkalmazandó rendelkezései

A SUP irányelv egyes egyszer használatos, valamint oxidatív úton lebomló műanyagból készült, avagy azt tartalmazó termékekre állapít meg korlátozó rendelkezéseket, forgalmazással és hulladékgazdálkodással összefüggő szabályokat, amelyeknek az átültetését is előírja a tagállamoknak.

Egyszer használatos az a termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült és amelyet nem arra szántak, hogy a gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször vagy több körben újratölthető, illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célra újrahasznosítható legyen.

Fogyasztás csökkentése

A tagállamoknak 2021. július 3-áig olyan intézkedéseket kell kimunkálniuk, amelyekkel az alábbi egyszer használatos műanyagok fogyasztásában mérhető és tartós mennyiségi csökkenést érnek el 2026-ra, a 2022-es adatokhoz képest:

 1. italtartó poharak és azok teteje, fedele,
 2. ételtároló edények (ideértve a gyorsételekhez, egyéb készételekhez használt edényeket is) amelyek olyan ételek tárolására szolgálnak, amik azonnal fogyaszthatók fogyasztásuk általában edényből történik.

Forgalomba hozatali korlátozások

A tagállamoknak az irányelv rendelkezései alapján meg kell tiltaniuk az alábbi egyszer használatos műanyagtermékek forgalomba hozatalát:

 1. fültisztító pálcikák,
 2. evőeszközök,
 3. tányérok,
 4. szívószálak,
 5. italkeverő pálcikák,
 6. léggömbhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák,
 7. habosított polisztirolból készült, az előzőekben ismertetett ételtároló edények (például hőtartó ételtároló edény),
 8. habosított polisztirolból készült italtárolók és italtartó poharak (például hőtartó pohár).

Jelölési követelmények

A SUP irányelv és a végrehajtási rendelete szerint egyes egyszer használatos műanyagterméken szembetűnő, tisztán olvasható és eltávolíthatatlan jelölést kell alkalmazni, amely a fogyasztót tájékoztatja:

 1. a termékre vonatkozó megfelelő hulladékgazdálkodási lehetőségekről, és
 2. a műanyagok jelenlétéről a termékben, illetve azok környezetre gyakorolt negatív hatásairól.

A fentiek szerinti jelölést kell alkalmazni például az egészségügyi betétek, az előre megnedvesített kozmetikai és háztartási törlőkendők, a szűrővel ellátott dohánytermékek fogyasztói vagy gyűjtőcsomagolásán és az italpoharakon is.

Szankciók

A tagállamoknak a SUP irányelv alapján elfogadott nemzeti rendelkezések megsértése esetén alkalmazandó – hatékony, arányos, visszatartó erejű – szankciókra vonatkozó szabályokat kell megalkotniuk, melyekről 2021. július 3-ig (aztán a későbbiekben azok módosításáról is folyamatosan) a Bizottságot tájékoztatják.

Az irányelvi szabályozás alapján a következő hazai változásokkal kell számolnunk a szabályozásban.

A cikk folytatásában az egyszer használatos műanyagtermékek felhasználásának visszaszorítását célzó hazai jogszabályváltozásokról olvashat.

A cikk szerzője Ágoston Krisztián (LeitnerLeitner Tax Kft.), vám, jövedék, szektorspecifikus adó szakértője; a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója.Kapcsolódó cikkek

2022. január 14.

Niveus: nem tehetők áfamentessé az alapvető élelmiszerek

Egyes élelmiszerek árát befagyasztotta a kormány, ennek kapcsán merült fel kritikaként, hogy miért nem az áfát csökkentették az árrögzítés helyett. A jelenlegi EU-s szabályok alapján erre korlátozott lehetőségük lenne. A csirke- és sertéshús, a tej már most is 5%-os áfakulcs alá esik, amit sem eltörölni, sem tovább csökkenteni nem lehet. Az olaj, a liszt és a cukor áfája viszont minden további nélkül csökkenthető lenne. A magyar kormány áfacsökkentési lehetőségeit járta körül a Niveus Consulting Group.

2022. január 14.

Dante-700 – Miszticizmus és tudomány (3. rész)

A középkorban az asztronómia, mint a hét szabad művészet része, magában foglalta a csillagászattal és a csillagjóslással kapcsolatos ismereteket is. Dante az Isteni színjátékban igen széleskörűen használja ezeket, sokszor egészen meglepő kijelentéseket tesz. A megállapításai egyes esetekben kimerítik az eretnekség akkori kritériumait, ezért a megfogalmazásai gyakran mutatják óvatosságát.

2022. január 13.

Transzferár-ellenőrzések napjainkban – 2. rész

A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott elszámoló árak vizsgálata továbbra is az adóellenőrzések egyik kiemelt területe és az adóhatóság folyamatosan fejleszti a transzferárakkal kapcsolatos ellenőrzési gyakorlatát. A háromrészes cikksorozat keretében a szerző azt járja körül, hogy jelenleg mire számíthatnak az adózók egy esetleges ellenőrzés során, amennyiben kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak a vizsgált időszakban.