Kevesen kérik vissza a regadót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kamatokkal együtt eddig több mint négymilliárd forint regisztrációs adót utaltak vissza. Azok, akik az uniós csatlakozás és 2005 vége között hoztak be használt autót, augusztus közepéig igényelhetik vissza a közteher egy részét.

Már csak augusztus tizenötödikéig igényelhető vissza a regisztrációs adó (regadó) egy része. Július közepéig mintegy 24 ezren nyújtottak be visszaigénylési kérelmet – mondta el érdeklődésünkre Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Ebből jogerősen 17 443-at bíráltak el, s 473 kérelmet utasítottak el. S 16 970 igénylő esetében született már jogerős döntés a kamatokkal együtt mintegy 4,1 milliárd forint visszautalásáról.

Pedig az előzetes becslések szerint a regisztrációs adót 73 ezer használt autóra vagy motorkerékpárra lehetne részben visszakapni, összesen nyolc-tízmilliárd forint értékben. Ezért a vámhatóság az utolsó hetekben felkészül egy esetleges nagyobb rohamra.

Azok jogosultak az adó részleges visszatérítésére, akik 2004. május 1. és 2005. december 31. között használt gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, s megfizették utána a regisztrációs adót. A kérelmezőknek bizonyítaniuk kell, hogy be is fizették azt az adót, amelynek egy részét most visszakérik. Könnyebb a dolguk azoknak, akik nem kereskedőtől vettek, hanem saját maguknak hoztak be autót, hiszen ahhoz, hogy rendszámot kaphassanak, be kellett fizetniük az adót. De ez esetben sem biztos, hogy az autó tulajdonosa évekig őrizgette a számlát.
Nehezebb a helyzete azoknak, akik kereskedőtől vettek külföldről behozott használt autót. Nekik ugyanis egy olyan számviteli bizonylatot is kell beküldeniük, amely tételesen tartalmazza a regisztrációs adó összegét, amelyet a kereskedő áthárította rájuk.

Csakhogy akkoriban számos kereskedő nem különítette el a számviteli okmányokon a vevőre terhelt regisztrációs adót. Ezért most azok, akik egyáltalán megtalálják régi számlájukat, követelhetik a kereskedőtől, hogy sztornózza azt, és állítson ki részletes újat.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.

2024. február 27.

Karbonvám kötelezettség – még pár nap és lejár a határidő

Az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) egy olyan rendszer, amelyet az Európai Unió hozott létre a kibocsátási kockázat csökkentése érdekében. A CBAM célja, hogy az uniós országokba behozott termékek szén-dioxid-kibocsátását megfelelően számontartsa és ellensúlyozza. Az első CBAM adatszolgáltatási kötelezettség határideje eredetileg január 31. volt, de ezt végül kitolták 30 nappal, így van még pár nap felkészülni – foglalja össze az Adó Online-nak eljuttatott közleményében a Niveus Consulting Group.

2024. február 27.

Cafeteriával kapcsolatos 2024-es változások

A SZÉP-kártya két speciális szabálya már nem hatályos az év elejével; a 2024-es módosítások inkább a könyvelői, bérszámfejtői oldalt érintik. A részletekről friss videónkban dr. Kovács Ferenc okleveles adószakértő, az Adó szaklap főszerkesztője beszél.