Kiderült: csapdák lesnek a külföldre indulókra


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Május elsején teljesen több régi EU-tagország teljesen megnyitotta munkaerőpiacát a magyar munkavállalók előtt. A legnagyobb piacon, Németországban munkát vállalóknak 24 kombinációból álló szja-rendszerrel kell megbarátkozniuk, a tartományi specialitásokról nem is beszélve.

Az unió egyik legbonyolultabb személyi jövedelemadó-rendszerével kell szembenéznie annak, aki Németországba megy dolgozni − élve a munkaerőpiac nyitásának lehetőségeivel. A kettős adóztatást elkerülő megállapodások értelmében aki más tagállamban vállal munkát, az ottani szabályok szerint adózik. Ez független attól, hogy mekkora időszakot tett ki a külföldi munkavégzés. (Ha valaki kimegy szerencsét próbálni, ám még idén visszatér, és itthon áll ismét munkába, a megszerzett jövedelmei külön adóznak − s külön kell bevallást is készítenie.)

Németországban progresszív adózás él − négy sávval −, ami kiegészül a családi adórendszerrel. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalót hat kategóriába sorolják családi és egyéb viszonyaik szerint − a házastársak összevonhatják jövedelmüket, de külön-külön is adózhatnak. Ez 24 kombinációt jelent. Mindez kiegészülhet a tartományok specialitásaival − több tartományban ugyanis egyházi adót is szednek, ennek mértéke például Bajorországban nyolc százalék. Extra kedvezményt élveznek emellett a fiatalok: 30 éves korig ugyanis csak jelképes összegű adót kell fizetniük.

A progresszivitásnak köszönhetően az alacsony jövedelmeket nem terheli jelentős adó − évi 12,7 ezer euróig 15−24 százalék, 52 ezer euró fölött viszont már 42 százalék. A bérre rakódó járulékok munkavállalót terhelő része nagyjából megfelel a hazainak.

A fizetett járulékokért cserébe a külföldi munkavállalónak is járnak az ellátások. Vagyis a nyugdíjak kiszámításánál ezt az időszakot is beleszámolják. Azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy ha valaki több tagállamban dolgozik, annak nem lesz egyszerű összelapátolni a nyugdíjba vonuláshoz szükséges dokumentumokat.

A járulékfizetés egyetlen esetben válhat el a jövedelemadó fizetésétől, ha a munkavállaló kiküldetésen dolgozik a másik tagállamban − mutatott rá a kivételekre az RSM DTM. Ha a kiküldetés időtartama nem haladja meg a 183 napot, eleve a hazai szabályokat kell alkalmazni, efölött pedig a külföldieket. Ez azonban csak a jövedelemadóra vonatkozik, a járulékfizetés ugyanis továbbra is a magyarországi szabályok szerint alakul. Vagyis ha egy magyar munkavállalót egy évre Németországba küldenek, a német jövedelemadót, de a magyar tb-járulékot kell fizetni utána. Amellett hogy ez dupla adminisztrációt igényel, kellemetlen következménnyel is jár, hogy többet kell fizetni − Németországban ugyanis van abszolút járulékplafon, ráadásul a munkáltató terhe is eleve kisebb.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.