Kihirdették az új Polgári Törvénykönyvet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszas huzavona és évekig tartó előkészítés után november 9-én elfogadta a parlament az új Polgári Törvénykönyvet (Ptk). A kódex számos tartalmi újdonságot hozott, de jelentősen megváltozott a jogszabály felépítése is. Továbbra is nyitott kérdés ugyanakkor, hogy mikortól kell az új Ptk-t alkalmazni.

November 20-án a Magyar Közlöny 165. számában jelent meg a Polgári Törvénykönyvről szóló 2009. évi CXX. törvény. A kódex hét könyvből áll. Az első könyvben a bevezető rendelkezéseket, alapelveket találjuk. A második könyv a személyeket, a harmadik könyv a családjogi szabályokat tartalmazza. A negyedik könyvben szerepelnek a dologi joggal, az ötödik könyvben a kötelmi joggal, szerződésekkel, kártérítéssel, a hatodik könyvben pedig az örökléssel kapcsolatos előírások. A hetedik könyv a záró rendelkezések címet viseli, ebben az értelmező rendelkezéseket és a határidők számításával kapcsolatos szabályokat helyezték el. Jelentősen megváltozott a törvényi szakaszok számozása is. Minden szakasz megjelölése két részből tevődik össze, az adott könyv számára történő utalás mellett szerepel gyakorlatilag a szakasznak a könyvön belüli, minden esetben egyes számtól induló száma. A kódex hatálybalépésének az időpontja még nem ismert, arról külön törvény rendelkezik majd.

A tartalmi újdonságok között kiemelendő, hogy a jelenleg külön törvényben szereplő családjogi szabályok is integrálódtak az új Ptk-ba, a kötelmi jogi részben több új szerződést is nevesítettek (pl. közvetítői és üzletszerzői szerződés, fogyasztói kölcsönszerződés, lízingszerződés, faktoring szerződés, garanciaszerződés, vételi jog biztosítéki célú kikötése).


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.