Kihirdették az új Polgári Törvénykönyvet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszas huzavona és évekig tartó előkészítés után november 9-én elfogadta a parlament az új Polgári Törvénykönyvet (Ptk). A kódex számos tartalmi újdonságot hozott, de jelentősen megváltozott a jogszabály felépítése is. Továbbra is nyitott kérdés ugyanakkor, hogy mikortól kell az új Ptk-t alkalmazni.

November 20-án a Magyar Közlöny 165. számában jelent meg a Polgári Törvénykönyvről szóló 2009. évi CXX. törvény. A kódex hét könyvből áll. Az első könyvben a bevezető rendelkezéseket, alapelveket találjuk. A második könyv a személyeket, a harmadik könyv a családjogi szabályokat tartalmazza. A negyedik könyvben szerepelnek a dologi joggal, az ötödik könyvben a kötelmi joggal, szerződésekkel, kártérítéssel, a hatodik könyvben pedig az örökléssel kapcsolatos előírások. A hetedik könyv a záró rendelkezések címet viseli, ebben az értelmező rendelkezéseket és a határidők számításával kapcsolatos szabályokat helyezték el. Jelentősen megváltozott a törvényi szakaszok számozása is. Minden szakasz megjelölése két részből tevődik össze, az adott könyv számára történő utalás mellett szerepel gyakorlatilag a szakasznak a könyvön belüli, minden esetben egyes számtól induló száma. A kódex hatálybalépésének az időpontja még nem ismert, arról külön törvény rendelkezik majd.

A tartalmi újdonságok között kiemelendő, hogy a jelenleg külön törvényben szereplő családjogi szabályok is integrálódtak az új Ptk-ba, a kötelmi jogi részben több új szerződést is nevesítettek (pl. közvetítői és üzletszerzői szerződés, fogyasztói kölcsönszerződés, lízingszerződés, faktoring szerződés, garanciaszerződés, vételi jog biztosítéki célú kikötése).


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.