Kik veszíthetnek Biden adóemelési tervein?


Bár az adórendszer átalakításával nem tervezik, de közvetetten mégis vannak olyan iparágak, amelyek vesztesei lehetnek az intézkedéseknek – mondta Láng András, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára a Világgazdaságnak.

Az új elnök vezette adminisztráció áprilisban kétezermilliárd dollárt megközelítő infrastruktúra-fejlesztési tervet jelentett be, amelyet adóemelésből kíván finanszírozni. Ennek egyik eleme a vállalati nyereségadó, amelyet a Trump-adminisztráció csökkentett 35-ről 21 százalékra, és most Biden 28 százalékra emelne vissza.

Láng András a Világgazdaságnak kifejtett elemzése szerint azok a szektorok, amelyekben a cégeknek nagyobb mozgásterük van az adóalap csökkentésére, előnybe kerülnek más szektorokhoz képest, és az adóemelés a koronavírus által már eddig is sújtott hotelláncokat, valamint kiskereskedelemmel foglalkozó cégeket fogja leginkább negatívan érinteni, mivel ennek a két szektornak van a legkevesebb mozgástere az adóalap csökkentésére.

A Biden-adminisztráció a magánszemélyek tőkenyereség-adója kapcsán a Trump-adminisztráció adókedvezményeinek eltörlését is tervezi, így az adónemet a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan progresszívvá alakítaná át. Ez a leggazdagabbakat érintené a legérzékenyebben, és mivel Amerika legvagyonosabbjai birtokolják a vállalatok részvényeinek egyharmadát, az adóemelés egyes cégek esetében eladási hullámot generálhat – állítja az SPB Befektetési Zrt. szakértője.

(Világgazdaság)Kapcsolódó cikkek

2021. október 18.

Itt a NAV szja visszatérítési kisokosa

Szja-visszatérítési kisokost tett közzé a NAV a honlapján, amely részletesen tartalmazza az összes tudnivalót az adóvisszatérítéssel kapcsolatban.

2021. október 18.

Kamatkedvezményből származó jövedelem – mennyi az adó- és járulékteher?

Cégünk munkáltatói kölcsönt szeretne adni két dolgozójának. Az egyik lakásfelújításra, a másik gépkocsi vásárlására szeretne kölcsönt felvenni. Kedvezményes kamatot szeretnénk felszámolni a kölcsön után. Egyik munkavállaló sem vett fel eddig hitelt, és a mostani összeg sem több 10 millió forintnál. Mind a két kölcsön esetén kell számolni a kedvezményes kamat utáni munkáltatói adó- és járulékteherrel?