Kik veszíthetnek Biden adóemelési tervein?


Bár az adórendszer átalakításával nem tervezik, de közvetetten mégis vannak olyan iparágak, amelyek vesztesei lehetnek az intézkedéseknek – mondta Láng András, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára a Világgazdaságnak.

Az új elnök vezette adminisztráció áprilisban kétezermilliárd dollárt megközelítő infrastruktúra-fejlesztési tervet jelentett be, amelyet adóemelésből kíván finanszírozni. Ennek egyik eleme a vállalati nyereségadó, amelyet a Trump-adminisztráció csökkentett 35-ről 21 százalékra, és most Biden 28 százalékra emelne vissza.

Láng András a Világgazdaságnak kifejtett elemzése szerint azok a szektorok, amelyekben a cégeknek nagyobb mozgásterük van az adóalap csökkentésére, előnybe kerülnek más szektorokhoz képest, és az adóemelés a koronavírus által már eddig is sújtott hotelláncokat, valamint kiskereskedelemmel foglalkozó cégeket fogja leginkább negatívan érinteni, mivel ennek a két szektornak van a legkevesebb mozgástere az adóalap csökkentésére.

A Biden-adminisztráció a magánszemélyek tőkenyereség-adója kapcsán a Trump-adminisztráció adókedvezményeinek eltörlését is tervezi, így az adónemet a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan progresszívvá alakítaná át. Ez a leggazdagabbakat érintené a legérzékenyebben, és mivel Amerika legvagyonosabbjai birtokolják a vállalatok részvényeinek egyharmadát, az adóemelés egyes cégek esetében eladási hullámot generálhat – állítja az SPB Befektetési Zrt. szakértője.

(Világgazdaság)Kapcsolódó cikkek

2022. január 14.

Niveus: nem tehetők áfamentessé az alapvető élelmiszerek

Egyes élelmiszerek árát befagyasztotta a kormány, ennek kapcsán merült fel kritikaként, hogy miért nem az áfát csökkentették az árrögzítés helyett. A jelenlegi EU-s szabályok alapján erre korlátozott lehetőségük lenne. A csirke- és sertéshús, a tej már most is 5%-os áfakulcs alá esik, amit sem eltörölni, sem tovább csökkenteni nem lehet. Az olaj, a liszt és a cukor áfája viszont minden további nélkül csökkenthető lenne. A magyar kormány áfacsökkentési lehetőségeit járta körül a Niveus Consulting Group.

2022. január 14.

Dante-700 – Miszticizmus és tudomány (3. rész)

A középkorban az asztronómia, mint a hét szabad művészet része, magában foglalta a csillagászattal és a csillagjóslással kapcsolatos ismereteket is. Dante az Isteni színjátékban igen széleskörűen használja ezeket, sokszor egészen meglepő kijelentéseket tesz. A megállapításai egyes esetekben kimerítik az eretnekség akkori kritériumait, ezért a megfogalmazásai gyakran mutatják óvatosságát.

2022. január 13.

Transzferár-ellenőrzések napjainkban – 2. rész

A kapcsolt vállalkozások között alkalmazott elszámoló árak vizsgálata továbbra is az adóellenőrzések egyik kiemelt területe és az adóhatóság folyamatosan fejleszti a transzferárakkal kapcsolatos ellenőrzési gyakorlatát. A háromrészes cikksorozat keretében a szerző azt járja körül, hogy jelenleg mire számíthatnak az adózók egy esetleges ellenőrzés során, amennyiben kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak a vizsgált időszakban.