Kik veszíthetnek Biden adóemelési tervein?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár az adórendszer átalakításával nem tervezik, de közvetetten mégis vannak olyan iparágak, amelyek vesztesei lehetnek az intézkedéseknek – mondta Láng András, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára a Világgazdaságnak.

Az új elnök vezette adminisztráció áprilisban kétezermilliárd dollárt megközelítő infrastruktúra-fejlesztési tervet jelentett be, amelyet adóemelésből kíván finanszírozni. Ennek egyik eleme a vállalati nyereségadó, amelyet a Trump-adminisztráció csökkentett 35-ről 21 százalékra, és most Biden 28 százalékra emelne vissza.

Láng András a Világgazdaságnak kifejtett elemzése szerint azok a szektorok, amelyekben a cégeknek nagyobb mozgásterük van az adóalap csökkentésére, előnybe kerülnek más szektorokhoz képest, és az adóemelés a koronavírus által már eddig is sújtott hotelláncokat, valamint kiskereskedelemmel foglalkozó cégeket fogja leginkább negatívan érinteni, mivel ennek a két szektornak van a legkevesebb mozgástere az adóalap csökkentésére.

A Biden-adminisztráció a magánszemélyek tőkenyereség-adója kapcsán a Trump-adminisztráció adókedvezményeinek eltörlését is tervezi, így az adónemet a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan progresszívvá alakítaná át. Ez a leggazdagabbakat érintené a legérzékenyebben, és mivel Amerika legvagyonosabbjai birtokolják a vállalatok részvényeinek egyharmadát, az adóemelés egyes cégek esetében eladási hullámot generálhat – állítja az SPB Befektetési Zrt. szakértője.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 3.

IFRS és a nyereségadók

A pénzügyi kimutatásait az IFRS előírásai alapján összeállító társaságoknak az IAS 12 standard előírásait kell alkalmazni valamennyi nyereség jellegű adó esetében. Az adóhatásokkal szembeni tárgyidőszaki és jövőbeni elszámolásra az IFRS a magyar szabályoktól eltérő, speciális szabályokat alkalmaz függetlenül attól, hogy külföldi, vagy belföldi adókról van szó! Az RSM Hungary szakértőjének cikke.