Kik veszíthetnek Biden adóemelési tervein?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bár az adórendszer átalakításával nem tervezik, de közvetetten mégis vannak olyan iparágak, amelyek vesztesei lehetnek az intézkedéseknek – mondta Láng András, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára a Világgazdaságnak.

Az új elnök vezette adminisztráció áprilisban kétezermilliárd dollárt megközelítő infrastruktúra-fejlesztési tervet jelentett be, amelyet adóemelésből kíván finanszírozni. Ennek egyik eleme a vállalati nyereségadó, amelyet a Trump-adminisztráció csökkentett 35-ről 21 százalékra, és most Biden 28 százalékra emelne vissza.

Láng András a Világgazdaságnak kifejtett elemzése szerint azok a szektorok, amelyekben a cégeknek nagyobb mozgásterük van az adóalap csökkentésére, előnybe kerülnek más szektorokhoz képest, és az adóemelés a koronavírus által már eddig is sújtott hotelláncokat, valamint kiskereskedelemmel foglalkozó cégeket fogja leginkább negatívan érinteni, mivel ennek a két szektornak van a legkevesebb mozgástere az adóalap csökkentésére.

A Biden-adminisztráció a magánszemélyek tőkenyereség-adója kapcsán a Trump-adminisztráció adókedvezményeinek eltörlését is tervezi, így az adónemet a személyi jövedelemadóhoz hasonlóan progresszívvá alakítaná át. Ez a leggazdagabbakat érintené a legérzékenyebben, és mivel Amerika legvagyonosabbjai birtokolják a vállalatok részvényeinek egyharmadát, az adóemelés egyes cégek esetében eladási hullámot generálhat – állítja az SPB Befektetési Zrt. szakértője.

(Világgazdaság)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.