Kinek jár iskoláztatási támogatás érettségi után?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A családi pótlékban részesülő szülő legidősebb gyermeke idén júniusban érettségizett. Főiskolára jelentkezett, de a felvételije nem sikerült, szeptembertől továbbra is középiskolai tanulmányokat folytat. Jogosult-e a szülő visszamenőleg 2013. júliusától iskoláztatási támogatásra?


A Cst. tv. 8. § (1) bekezdés ab) értelmében a tankötelezettség megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek annak a tanévnek az utolsó napjáig jogosult iskoláztatási támogatásra, amelyben a 20. életévét betölti

Sajátos nevelési igényű tanuló esetében – amennyiben fogyatékossági támogatásra nem jogosult- annak a tanévnek az utolsó napjáig jogosult, amelyben a 23. életévét betölti.

A fenti rendelkezés értelmében, amennyiben a gyermek közoktatási intézményben beiratkozik és 2013. szeptember hónaptól tanulmányokat folytat, úgy visszamenőleg 2013. júliustól jogosult a szülő iskoláztatási támogatásra, amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak, pl. nincs rendszeres jövedelme a gyereknek.

A kérdést Kosztkó András szakértőnk válaszolta meg. További kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.