Kinek jár iskoláztatási támogatás érettségi után?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A családi pótlékban részesülő szülő legidősebb gyermeke idén júniusban érettségizett. Főiskolára jelentkezett, de a felvételije nem sikerült, szeptembertől továbbra is középiskolai tanulmányokat folytat. Jogosult-e a szülő visszamenőleg 2013. júliusától iskoláztatási támogatásra?


A Cst. tv. 8. § (1) bekezdés ab) értelmében a tankötelezettség megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek annak a tanévnek az utolsó napjáig jogosult iskoláztatási támogatásra, amelyben a 20. életévét betölti

Sajátos nevelési igényű tanuló esetében – amennyiben fogyatékossági támogatásra nem jogosult- annak a tanévnek az utolsó napjáig jogosult, amelyben a 23. életévét betölti.

A fenti rendelkezés értelmében, amennyiben a gyermek közoktatási intézményben beiratkozik és 2013. szeptember hónaptól tanulmányokat folytat, úgy visszamenőleg 2013. júliustól jogosult a szülő iskoláztatási támogatásra, amennyiben az egyéb jogosultsági feltételek fennállnak, pl. nincs rendszeres jövedelme a gyereknek.

A kérdést Kosztkó András szakértőnk válaszolta meg. További kérdéseket és válaszokat itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.