Költségvetési szervek az áfa rendszerében 2.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az alábbiakban a költségvetési szervek néhány további áfa-kérdésével fogunk foglalkozni. Az egyik ilyen „sláger-kérdés” az étkeztetés áfa-ja. Azért is tekinthető örökzöld témának, mivel az étkeztetés áfájának szabályozása is sokszor változott az évek során, más típusú megközelítés olvasható ki például az új Áfa-törvényből, mint a régiből. Jelen cikknek nem célja, hogy historikus áttekintést adjon az egyes megközelítési szakaszokról, inkább a most érvényben lévő szabályozás hangsúlyos elemeire fókuszál.

Az első hangsúlyos elem, hogy a közszolgáltató adóalanyok az ingyenes étkeztetésre tekintettel adólevonási jogot nem gyakorolhatnak, ezzel párhuzamosan azonban adó-fizetési kötelezettségük sem keletkezik.

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy a közszolgáltatók a beszerzés pillanatában még nem tudják, hogy a beszerzésük adóköteles vagy ingyenes étkeztetést fog szolgálni és hogyan járjanak el, ha semmi esetre sem akarnak kényelmetlen pillanatokat átélni egy ellenőrzés során. Egyik lehetséges megoldás, hogy élnek a beszerzés során a teljes adólevonással, majd amikor már kiderülnek a végleges arányszámok, akkor önellenőrzéssel teszik helyre a levonható és le nem vonható áfát. Viszont ez nagyon körülményes megoldás lenne, hiszen időszakról-időszakra állandóan önellenőrzési kényszer lenne, amely nem tekinthető rugalmas és arányos megoldásnak. Az önellenőrzés helyett az adóalany alkalmazza a törvény 14. § (2) bekezdését és az ingyenes étkeztetés után, még akkor is ha törvény kötelezi erre, fizesse meg az áfát, ezzel ’legitimálva’ a beszerzés során gyakorolt levonási jogot.

költségveetési szeervek áfaUtóbbi esetben a fizetendő adó meghatározására alkalmazzuk az Áfa tv. 69. §…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom vagy funkció csak előfizetőink számára érhető el!

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük lépjen be felhasználói nevével és jelszavával.
A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, válasszon előfizetést a Wolters Kluwer Hungary Kft. webáruházában.


Kapcsolódó cikkek

2020. november 2.

Költségvetési szervek az áfa rendszerében

A költségvetési szervek kicsit kakukktojásnak tekinthetők az áfa rendszerében, hiszen megszokhattuk, hogy az áfa jellemzően a profitorientált gazdálkodók termékértékesítéseit, szolgáltatásnyújtásait terheli.

Kicsit furcsa lehet első ránézésre hogyan kerülnek bizonyos költségvetési szervek az áfa hatálya alá, amikor kifejezetten tartalmazza az Áfa tv, hogy a közhatalmi tevékenység folytatása nem keletkeztet adóalanyiságot az áfa-n belül. Ezzel azonban indirekt meg is határoztuk, ha egy költségvetési szerv közhatalmi tevékenységnek nem minősülő tevékenységet folytat, saját neve alatt, ellenérték fejében, akkor adóalannyá válik a törvény szempontjából.

Nagyon fontos kiemelni a saját név alatt folytatott tevékenységet, hiszen a jogi személynek minősülő költségvetési szervek jogokat szerezhetnek és kötelezettséget vállalhatnak, amelynek köszönhetően adóalanyiságuk keletkezik.

Mint látjuk kulcskérdés, hogy milyen tevékenység minősül közhatalmi tevékenységnek, erre vonatkozóan Magyarország Alaptörvényéből és az ez alapján alkotott jogszabályokból kell kiindulni, amelyek meghatározzák mely tevékenységek minősülnek közhat…