Korlátozzák az egyoldalú banki szerződésmódosítást


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hétfőn elfogadta parlament a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály korlátozza a bankok egyoldalú szerződésmódosítását.

A változások célja, hogy korlátozza a pénzügyi intézmények egyoldalú, az ügyfél számára
hátrányos szerződésmódosítását. Annak érdekében, hogy az ügyfél valóban értesüljön a kedvezőtlen változtatásról, és lehetősége legyen felmérni más pénzügyi intézmény
szolgáltatásait is (azaz például bankot váltania), a módosítás szerint a hirdetményi közzététel mellett közvetlenül is értesíteni kell az ügyfelet a szerződésmódosításról. Az értesítési határidő a szerződésmódosítás hatálybalépését megelőző 60 nap.

Kedvező változás, hogy az ügyfél a szerződésmódosítás hatályba lépéséig ingyenesen felmondhatja a szerződést. Ráadásul a jövőben a bankok csak az eredeti szerződésben egyértelműen megnevezett esetekben módosíthatnak szerződést, és ennek bizonyítása vitás esetben a bankot terheli. A szerződés nem lesz módosítható egyoldalúan új díj bevezetésével.

A törvénymódosítást a Gazdasági Versenyhivatal kezdeményezte, tavaly novemberben. A Hivatal szerint a módosítással élénkülni fog a verseny a bankszektorban és az ügyfelek is jobban járnak.

A törvénymódosítás hatására várhatóan rendelkezésére állnak majd a változó kamatozású termékek is. A hatályos szabályozás és gyakorlat szerint ugyanis jelenleg nem változó, hanem változtatható a kamat. A bankok a kedvezőtlen változásokat azonnal továbbadják, a kedvezőeket pedig nem, vagy csak kisebb-nagyobb mértékben és jelentős késéssel.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.