Koronavírus: engedményeket kérnek az adótanácsadók, könyvelők Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A könyvelési, adóbevallási, beszámolási határidők mulasztása miatti szankciók felfüggesztését kéri a kormánytól a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete.

A kormány által elrendelt intézkedések –és az esetleg várható továbbiak – okán, de az MKIK konferenciáján a járvány hatásainak mérséklésére a miniszterelnök által említett célzott ágazati programokra reflektálva a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete nyílt levélben tesz javaslatot a vállalkozásoknál a könyvelés, adóbevallás miatt szükségesnek vélt kormányzati intézkedésre.

Az Adótanácsadók Egyesülete arra hívja fel a jogalkotó és a kormányzat figyelmét, hogy a bevezetett egészségügyi óvintézkedések súlyosan megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások könyvelői, adóbevallás-, és számviteli beszámolót készítők munkavégzését is.

„A fertőzéstől való – mindkét fél részérő fennálló – félelem miatt, az ügyfeleikkel való személyes kapcsolattartás, és így a bizonylatok eljutása már most problémát jelent. Várhatóan akadozhat a vállalkozások közötti – nem elektronikus – bizonylatforgalom is, ami ugyancsak gondot jelenthet az adóbevallások határidőre történő beadásában, mert a bizonylatok ebből adódóan is késve jutnak el a könyvelőhöz” – írják.

Az egyesület ezért azt javasolja, hogy a jogszabályban általános érvénnyel kerüljön kimondásra, hogy a 2020. július 31-ig határidős estekben –amennyiben az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg–, a vállalkozásokra a különböző jogszabályokban meghatározott adóbevallási, adatszolgáltatási, számviteli beszámoló letétbe-helyezési határidők mulasztása miatt –jóhiszemű joggyakorlás esetén– nem kerül sor mulasztási bírság kiszabására.

Az ilyen bevallási késedelemből adódóan –amennyiben a késett bevallásban lévő adót a beadásával együtt megfizetik– késedelmi pótlék kiszabásra ne kerüljön sor, és ebben az időszakban beadott bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól, továbbá ne lehessen az előbbiek miatti késedelmes fizetés esetén végrehajtást indítani, és hogy az adózói minősítés ezek miatti nem változtatható meg – olvasható az egyesület közleményében.

Határozott véleményünk, hogy a vállalkozások ilyen formában történő támogatása révén a kormányzat jelentősen enyhítené az adózók anyagi szankcióktól való félelmét, stresszét, az egyébként is meglévő, a koronavírustól való aggódásaikat, mindemellett csökkentené a több tízezer embert (nagyrészt családos nőket) foglalkoztató könyvelői szektorra nehezedő nyomást – indokolja kérését az egyesület.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.