Közel 5 százalékos a nettó bérnövekedés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Majdnem 5 százalékkal nőttek a nettó átlagbérek a januártól áprilisig tartó időszakban. A bruttó keresetek 3,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest.


Töretlenül folytatódott áprilisban a bérek vásárlóerejének növekedése, a reálbérek – az áprilisban mért 1,7 százalékos éves inflációval számolva – több mint 4 százalékkal emelkedtek – értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a keresetek alakulásáról kedden megjelent adatot.

A KSH legfrissebb statisztikái alapján tovább folytatódik a január óta tartó kedvező trend: az alacsony inflációs környezetben emelkednek a reálbérek – közölte az NGM, hozzátéve, hogy a keresetek vásárlóerejének növekedése fontos hajtóereje lehet a lakossági fogyasztás bővülésének.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete áprilisban 230 004 forint volt, 4,5 százalékkal nőtt éves bázison. A nettó bér 150 653 forint volt, 5,9 százalékkal nőtt 2012 áprilisához viszonyítva, a gyermekek után járó családi adókedvezményeket figyelembe nem véve.

Az idén január-áprilisban a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az átlagos nettó keresetek a versenyszférában 4,7 százalékkal nőttek, míg a költségvetés területén a közfoglalkoztatást kiszűrve 4,5 százalékos volt a nettó bér emelkedése 2012 azonos időszakához képest.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.