Nyilatkozat nélkül nincs kedvezmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A béren kívüli juttatások alkalmazásáról a munkáltatók az adóelőnyt említik pozitívumként, 2013-ban mindössze 35,7% közterhet kell fizetnünk, ami jelentősen kevesebb, mint a bérek adóterhei.


Mindez persze csak addig igaz, amíg betartjuk a személyi jövedelemadóról szóló törvény előírásait.

Sok esetben teljesen közismert szabályokról van szó: havi, éves értékhatárok, jogosultsági feltételek stb.

Van azonban egy szabály, amelyről évről évre kiderül, hogy érdemes újra felhívni rá a figyelmet, pedig nem friss változásról van szó.

Már 2010-ben szerepelt a személyi jövedelemadóról szóló törvényben, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba, egészségpénztárba, önsegélyező pénztárba, foglalkoztatói nyugdíj szolgáltató intézménybe fizetett munkáltatói hozzájárulás kedvező adózásának a feltétele, hogy a munkavállaló nyilatkozzon, hogy ezen a jogcímen bevétele az adott hónapra más juttatótól nem volt.

Mérlegképes Kreditkártya

Nettó 19 990 Ft-ért, mind a 16 kreditpont!

 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.