E-útdíj: átcsoportosít a kormány az induláshoz


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kormány határozott arról, hogy az e-útdíj rendszer működtetésének induló költségeihez a szükséges költségvetési forrásokat biztosítja, és ennek érdekében a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból előirányzat-átcsoportosításokat hajt végre. Az erről szóló határozatot a Magyar Közlöny legújabb száma tette közzé.


A határozat szerint a kormány a Széll Kálmán Terv kiterjesztése keretében megvalósítandó egyes intézkedésekről szóló kormányhatározatban foglaltak megvalósítása érdekében, az államháztartásról szóló 2011. évi törvény vonatkozó bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az elektronikus útdíj rendszer működtetésének induló költségeit összesen 6 milliárd forint összegben megelőlegezi.

Ennek érdekében a kormány elrendelte, hogy – elszámolási, a fel nem használt rész tekintetében visszatérítési kötelezettséggel – a 2013. évi központi költségvetésről szóló törvénynek a Belügyminisztériumról szóló fejezetében a rendőrség javára 2 milliárd forintot, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetben az e-útdíj rendszer működtetése és kapcsolódó feladatok jogcímcsoport javára 4 milliárd forintot csoportosítsanak át.

Az egyszeri átcsoportosítást a Miniszterelnökség fejezet, rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére kell végrehajtani, mégpedig azonnali hatállyal. Ennek a felelőse a nemzetgazdasági miniszter.

Az elszámolás és a visszatérítési kötelezettség tekintetében a belügyminiszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős, ennek a határideje 2013. november 30.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 17.

Fontos transzferár-kötelezettségek és határidők | A pénz beszél

Május 31-ig kell elkészíteniük a társasági adóbevallásukat a naptári éves adózóknak. Azon cégek esetében, amelyek kapcsolt ügyleteket is bonyolítottak az adóévben, transzferár-nyilvántartás készítési, valamint transzferár-adatszolgáltatási kötelezettség is felmerülhet. Összefoglaljuk a legfontosabb teendőket.

2024. május 17.

Törvényi kötelezettség lett a fenntarthatóság: új jelentéstételi és beszámolási követelmények (2. rész)

Az Országgyűlés 2023. decemberében elfogadta a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségről és fenntarthatósági átvilágítási kötelezettségről szóló törvényt, amelynek az érintett vállalkozásokra irányadó fenntarthatósági célú átvilágítási, valamint jelentéstételi és beszámolási kötelezettségeket megállapító rendelkezései már január 1-jétől hatályosak. A törvényt feldolgozó cikksorozatunk második részében a fenntarthatósági jelentéssel és az ESG beszámolóval foglalkozunk.

2024. május 16.

A transzferárazás rejtett csapdái

A NAV ellenőrzési gyakorlatában egyre komolyabb szerepet kap a transzferárazás auditja. Ráadásul a vonatkozó szabályok is évről-évre egyre összetettebbek. A transzferár-dokumentációs határidők közeledtével érdemes végigtekinteni, hogy mik azok a rejtett csapdák, amelyeket kerüljünk el a dokumentáció és az adatszolgáltatás elkészítésekor. Ebben van segítségünkre a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.