Külföldre távozik Prágából az EP Commodites a rendkívüli adó miatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csehországból külföldre távozik az energiaiparban használt nyersanyagokkal kereskedő EP Commodities (EPC), mert el akarja kerülni a rendkívüli adó fizetését, amelyről pénteken döntött a prágai képviselőház – jelentette be Daniel Castvaj, az Energetikai és Ipari Holding (EPH) szóvivője.

Az EP Commodities része a cseh multimilliárdos Daniel Kretínsky tulajdonában lévő EPH-nak. A Forbes magazin októberi kiadása szerint Daniel Kretínsky a negyedik leggazdagabb cseh vállalkozó, vagyonát 118,6 milliárd koronára (1956,9 milliárd forint) becsülik.

Daniel Castvaj szerint az EPC az elmúlt években erős európai üzleti központot épített ki Prágában, bár a Csehországban megtermelt villamos energia csak egy százalékát teszi ki az EPC üzleti forgalmának.

„Ennek a stratégiai és nagymértékben hazafias döntésnek az alapján Csehországban fizettük az adót, cseh cégeknek és képzett cseh szakembereknek adtunk munkát. Tavalyi forgalmunk meghaladta a 357 milliárd koronát, s az idén várhatóan átlépjük az 500 milliárdot. Valószínű, hogy az általunk a 2022-es év alapján befizetett adó majd bőven meghaladja az egymilliárd koronát” – fejtette ki a szóvivő. „Bevételeink tehát lényegében külföldről származnak, ilyen magas megadóztatásuk a rendkívüli cseh kormánydöntés alapján teljesen értelmetlen. Tájékoztattuk erről a kormányt is, de az álláspontunkat nem vette figyelembe” – indokolta a cég külföldre távozását Daniel Castvaj. Az EPC nem ellenzi a Csehországban keletkezett nagyobb bevételek magasabb megadóztatását, de elutasítja a külföldön generált nyereség utáni rendkívüli adót. Az EPC új székhelyéről egyelőre nem született döntés.

A cseh parlament alsóháza pénteken hagyta jóvá, hogy az energetikai, vegyipari és bányaipari cégek, valamint a bankok Csehországban a jövő évtől kezdve három éven át rendkívüli adót fizessenek a váratlanul magas bevételeikből. A rendkívüli adók teljes egészében az államkassza bevételét fogják képezni, a települések önkormányzatainak kérését, hogy a bevételekből ők is részesüljenek, a képviselőház nem hagyta jóvá.

A cseh kormány ezeket a bevételeket a maximális energiaárakkal kapcsolatos állami kiadások fedezésére kívánja felhasználni. Zbynek Stanjura pénzügyminiszter a parlamentben azt mondta, hogy a rendkívüli adó a jövő évben mintegy 85 milliárd koronát hozhat az államkasszának. A kormány az energiatámogatásokra 100 milliárd koronás kiadásokkal számol. A hiányzó milliárdokat a kormány az energiatermelők megadóztatásából kívánja előteremteni.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. november 2.

Napi.hu: magyar mintára jön az új adó Csehországban

A Magyarországon bevezetett extraprofitadóhoz megszólalásig hasonló közterhet tervez bevezetni a cseh kormány azzal a különbséggel, hogy ott a kormányt támogató koalíciós pártok nyíltan vitatkoznak a új adószabály részleteiről – írja a Napi.hu.
2022. június 14.

A különadó díjemelést hozhat a távközlési szektorban

Az alacsony árbevételi küszöbhatár miatt az adó nagy terhet ró a kisebb cégekre is és jelentős vágást ejthet a nagyobbak nyereségén, így könnyen előfordulhat, hogy a szolgáltatók – élve az általános szerződési feltételekben meghatározott jogukkal – jelentősebb díjemelésre kényszerülnek – véli a Niveus Consulting Group.
2022. június 23.

Adó Online Podcast: elemeztük a különadókat

Az extraprofit-adók érdemi adóemelést jelentenek, és illeszkednek a kormány adóstratégiájához, amely a jövedelemmel szemben inkább a fogyasztást adóztatja. Az unió vélhetően nem emel kifogást az adócsomag egyetlen eleme ellen sem. A különadókat egyesével elemeztük dr. Fischer Ádámmal, a Niveus partnerével.