Különadók: alig volt hatásvizsgálat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

33 jogszabály-módosításból háromhoz készült előzetes hatásvizsgálat – áll az Állami Számvevőszék jelentésében.


A kormányok által 2007 és 2013 között hozott egyensúlyjavító intézkedések közül a különadók és járadékok bevétele átlagosan 3,5 százalékkal növelte a központi költségvetés bevételi főösszegét, a pénzforgalmi hiányt pedig 29,8 százalékkal csökkentette – egyebek közt ezt állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden nyilvánosságra hozott vizsgálata, melyben a költségvetési egyensúlyjavító intézkedéseket ellenőrizték.

Az ellenőrzött időszakban az év végi maradványtartás és a zárolás átlagosan 39,4 százalékkal csökkentette a központi költségvetés hiányát.

Az ÁSZ a 2007-2013-as időszak egyes egyensúlyjavító intézkedéseit ellenőrizte és megállapította, hogy minden évben születtek ilyen jellegű intézkedések és azok növekvő mértékben járultak hozzá a költségvetési egyensúly javításához.

EKAER lépésről lépésre – Összefoglaló e-könyv

Érintett vagyok-e az EKAER bejelentésben?
Hogyan regisztrálhatok?
Milyen módon tudom megtenni a bejelentést?
Megteheti a bejelentést helyettem a fuvarozó?
Mi az a kockázati biztosíték?
Milyen mértékűek a büntetések?

További információ és megrendelés >>

Az ÁSZ ellenőrzése ugyanakkor hiányosságokat is megállapított az intézkedések előzetes hatásvizsgálatával kapcsolatban. A közlemény szerint az egyes különadókat elrendelő jogszabályok módosítására 33 alkalommal került sor, a módosításokhoz csak 3 esetben készült hatásvizsgálati lap. Utólagos hatásvizsgálat készítésére az ellenőrzött időszakban egy adónem esetében, egy alkalommal került sor.

Az ÁSZ a hatásvizsgálatok elkészítésével kapcsolatban megállapított hiányosság megszüntetésére javaslatot fogalmazott meg, amely alapján a címzettnek intézkedési tervet kell készítenie. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti- közölték.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.