Leáll az APEH a vagyonvizsgálatokkal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem indít újabb kampányszerű vagyonosodási vizsgálatokat az APEH. A vizsgálatok azelőtt sem voltak ismeretlenek, mielőtt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök megrendelt a hatóságtól éves szinten tízezret – de korábban csak évente néhány száz ilyen vizsgálatot végeztek; erre a szintre térhet vissza a hivatal.

Az idén kifejezetten szja-t érintően 1504 ellenőrzés zárult le, ezek nyolcvan százaléka végződött megállapítással. Összesen 15,1 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel a revizorok. A befejezett ellenőrzések harminc százaléka, a feltárt adókülönbözetnek pedig a fele a közép-magyarországi régióhoz kapcsolódik.

A folyamatban lévő ügyeket még befejezik az adóellenőrök, ám újabb vagyonosodási vizsgálatokat nem indít kampányszerűen az adóhatóság – tudta meg lapunk. A hivatalos indoklás szerint ilyen ellenőrzést csak akkor végez majd a hivatal, ha indokolt.

A változás az adóhatóság hivatalos kommunikációjában is megjelent. Eddig ugyanis külön kezelte a vagyonvizsgálatok eredményeit a hatóság, ám kérdésünkre válaszolva most kifejezetten azt hangsúlyozta: ez csupán egy ellenőrzési módszer, s nem önálló vizsgálati terület, „”így statisztikai számadatok arra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre, hogy mennyi ellenőrzés fejeződött be e módszer alkalmazásával””.

A vagyonosodási vizsgálatokat számos kritika érte. Az ellenőrzések során ugyanis – mivel a megrendelt esetszámot tartani kellett – olyan magánszemélyeket is vizsgálat alá vontak, akik semmilyen csalást nem követtek el.

A cikk teljes terjedelemben a Napi Gazdaságban olvasható.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.