Lecsapott a NAV a csaló munkaerő-kölcsönzőre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Őrzésvédelmi, és vagyonőri feladatok ellátására szerződött az a munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, amelynek irányítóit Budapesten őrizetbe vették a NAV pénzügyi nyomozói. Eddigi adatok szerint mintegy két és félmilliárd forintot spóroltak a kiszolgáltatott munkavállalókon, és több mint egymilliárd forint áfát csaltak el – olvasható a NAV honlapján.


Az irányítók célja ugyanaz volt, mint általában a hasonló tevékenységgel foglalkozó elkövetői köröknél: a munkavállalók után fizetendő adók-és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás után keletkező áfafizetési kötelezettség elkerülése.

A megrendelő cégek őrzés-és vagyonvédelmi feladatok ellátására kötöttek szerződéseket a fővállalkozókkal. A megbízott fővállalkozó társaságok a vállalt feladatok teljesítésére alvállalkozókat bíztak meg. A bűnszervezet tagjai az alvállalkozók alá stróman ügyvezetőkkel céghálózatot szerveztek, hogy a vagyonőri feladatok ellátásához szükséges munkaerőt ezekhez a cégekhez jelentsék be. Az ide bejelentett alkalmazottak után a munkáltatással összefüggő adóbevallási- és fizetési kötelezettségüknek nem, vagy csak részben tettek eleget. A munkabérek kifizetését a láncolat legalsó szintjén elhelyezkedő, a szervezet irányítása alatt álló, ám ténylegesen nem működő munkaerő-kölcsönző társaságok intézték. A bérkifizetések ellenére itt sem történt adó-és járulékfizetés.

Az áfával is csaltak, ugyanis a láncolat tagjai közötti ügyletekről számlák is készültek. Áfabevallást viszont egyáltalán nem, vagy csak elenyésző összegről tettek, és a bevallott összeget is nullára minimalizálták. A huszonkét alvállalkozói cég nagyjából folyamatosan „működött”, azonban a munkaerő-kölcsönző társaságokat többször lecserélték.

A munkaerő-kölcsönző társaságok számláiról felvett pénz egy részét fekete, adózatlan, nettó munkabérként borítékban kiosztották, a másik részéről pedig az irányítók rendelkeztek.

Az ügyben a NAV munkatársai kétszázan, 128 helyszínen tartottak házkutatásokat. Az egyik irányító férfi irodájában a páncélszekrényből több, mint ötvenmillió forint készpénz került elő. Ezidáig mintegy hétszázmillió forintnyi vagyont sikerült zárolni.

A pénzügyi nyomozók harminckilenc gyanúsítottat és több tanút is kihallgattak. Az őrizetbe vett irányítók közül négyen előzetes letartóztatásba kerültek. További két társuk emberrablás miatt már korábban előzetes letartóztatásban volt, miután az egyik stróman ügyvezetőjüket elrabolták, és fogva tartották. Az irányító személyek bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztésre is számíthatnak. A stróman ügyvezetőknek közokirat-hamisítás miatt kell felelniük.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.