Legyen természeti erőforrás adó!


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A megújulóenergia-termeléssel kapcsolatos kutatás-fejlesztés és eszközgyártás lehetne kitörési pont – ajánlja a szakminisztériumnak az Energia Klub.

Sok észrevétel érkezett a klímapolitika és az állami szerepvállalás kérdéskörében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kidolgozott energiapolitikai koncepció tervezetéhez – vezette be Felsmann Balázs, a tárca szakállamtitkára a társadalmi vita szekció ülését csütörtökön Budapesten.

A ˝Magyarország energiapolitikája 2007-2020 – A biztonságos, versenyképes és fenntartható energiaellátás stratégiai keretei˝ című dokumentum társadalmi vitájának utolsó szekcióülésén már kisebb volt az érdeklődés, bár az írásos észrevételek nagy nézetkülönbségeket jeleztek.
A GKM főosztályvezetője, Gordos Péter az írásos vélemények összefoglalásaként elmondta, hogy van, aki a regulátor szerepét erősítené, biztosítva a politikai, anyagi és döntéshozatali függetlenséget. Mások kötelező irányelvként szeretnék elfogadtatni az energiapolitikai koncepciót, megint mások a nemzeti cégek védelmét szorgalmazzák. Egy meg nem nevezett parlamenti képviselő pedig úgy vélekedik, hogy az energiapolitikát nem lehet elválasztani a szociálpolitikától. De volt olyan szélsőséges vélemény is, amely szerint vissza kellene államosítani a magyar energiaipart. Felsmann Balázs szakállamtitkár azt hangsúlyozta, hogy az államnak korlátozott lehetőségei vannak a közvetlen beavatkozásra az energiapiacon.
Az Energia Klub egyik képviselője a csütörtöki vitán kifogásolta, hogy az energiapolitikai koncepció nem mutat irányt a klímaváltozással kapcsolatban. Felsmann Balázs a vitában kiemelte, hogy a nemzeti éghajlat stratégia határozza meg az energiapolitikai feladatokat, és nem fordítva. Az Energia Klub egy másik képviselője annak a véleményének adott hangot, hogy a megújulóenergia-termeléssel kapcsolatos kutatás-fejlesztés és eszközgyártás lehetne kitörési pont Magyarország számára.

A Magyar Természetvédők Szövetségének képviselője javasolta, hogy az európai uniós forrásokból arányaiban többet kellene fordítani az energiatakarékosságra. Az energiafelhasználás mérséklésére pedig a szervezet javasolja a „”természeti erőforrás adó”” bevezetését a fosszilis energiahordozókra, de nem az egyes termékekre. A természeti erőforrás adó – végiggyűrűzve a termelés-fogyasztás rendszerén – ösztönözne az energia fogyasztás csökkentésére.

Az energiapolitikai koncepció tervezetébe a GKM beépíti az elfogadható észrevételeket, javaslatokat, ezt követően megkezdődik a tárcaközi egyeztetés, majd a kormány elé kerül és végül – várhatóan a parlament őszi ülésszakán – a képviselők elfogadhatják.

Forrás: Piac&Profit


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.