Termékdíj-mentesség, termékdíj-fizetés meghatározása 2007-ben és 2008-ban

Szerző: Adó Online
Dátum: 2007. augusztus 8.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A 206/2007. (VIII. 7.) Korm. rendelet módosította a környezetvédelmi termékdíj-mentesség, a termékdíj visszaigénylésének és átvállalásának, valamint a használt gumiabroncs behozatalának feltételeiről szóló 53/2003. (IV. 11.) Korm. rendelet mellékletét. Az új melléklet a jogszabály kihirdetését követő 8. napon (augusztus 15-én) lép hatályba.

A 2008-as évre vonatkozó mentességi kérelmeket szeptember 30-ig lehet benyújtani. A kötelezettek számára biztosítani kell ugyanakkor a felkészülési időt a feltételeknek való megfelelésre. A szakmai előkészítést végző Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium összefoglalója kiemeli, hogy a rendelet az egyes termékdíj-köteles termékek (csomagolás, hűtőközeg, rádiótelefon készülék) esetében csak 2007-ig határozza meg a mentességi feltételeket, így már az első félévben szükséges a rendelet módosítása, amely a mentességi feltételekben és a mentesség számításának módjában szükséges korrekciók tekintetében tartalmaz változtatásokat.

A melléklet I. fejezete a termékdíj-köteles termékekre vonatkozó mentesség feltételeit és a kötelező újrahasznosítás szabályait, a II. fejezet pedig a mentesség és a termékdíj-fizetés meghatározásának a módját állapítja meg az idei év tekintetében. A III. és IV. fejezet tartalmazza a 2008-ban irányadó rendelkezéseket.


Kapcsolódó cikkek:


Webshopok és NAV online számla adatszolgáltatás 2021-ben
2021. március 8.

2021. január 4-től az online számla adatszolgáltatási kötelezettség szinte minden belföldi vállalkozás által kiállított számlára kiterjed, a webshopok értékesítéseire is. A NAV friss döntése szerint azonban a külföldi webshopok mentesülnek az online számla adatszolgáltatás alól a magyarországi értékesítéseik esetén.

NAV-figyelő, 9. hét: átkerült a gépjárműadó a NAV-hoz
2021. március 8.

NAV-figyelő, 9. hét: átkerült a gépjárműadó a NAV-hoz

A NAV megválaszolta a leggyakoribb kérdéseket a gépjárműadóval kapcsolatban, részletezte, miként szűnik meg a fordított áfa a munkaerő-kölcsönzés területén, és sok fontos információt közölt az online számlaadat-szolgáltatásról.

Az adólevonási jog korlátozása a magyar áfa rendszerében 3.
2021. március 8.

Folytatjuk a személygépkocsi üzemeltetéshez kapcsolódó költségek áfa-tartalmának levonhatóságának vizsgálatát. Most az Áfa tv. 124. § (1) bekezdés c) pontja és a 124. § (4) bekezdése szerinti korlátozásokra térünk ki.