Liszttel is csalják az áfát

Szerző: Ado Online
Dátum: 2014. február 17.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A lisztpiac 20-25 százaléka fertőzött; a szakma szerint 5 százalékos áfakulcs lenne a megoldás – írja a Napi.hu.


A hazai lisztpiac 20-25 százalékát érintheti az áfacsalás – nyilatkozta a Napi.hu-nak Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója. Úgy vélte: a történet nemcsak a kiesett adóbevételekről szól, hanem arról is, akarjuk-e, hogy működőképes maradjon a magyarországi legális élelmiszeripar.

Az áfacsalók azután fordultak a liszt felé (is), hogy a szemes termények esetében bevezetett fordított áfafizetés sikeresen tisztította a gabonapiacot. A szövetség szeretné elérni, hogy a félsertéshez hasonlóan a liszt áfája is 5 százalékra csökkenjen, ami 1,5-1,7 milliárd forint megtakarítást jelentene a lakosságnak (és ugyanekkora bevételkiesést a költségvetésnek), amivel szemben a jelenleg 3-3,5 milliárd forintra becsült, elcsalt – be nem fizetett – áfa áll – írja  a lap.

A probléma orvoslására a NAV a jelenidejű ellenőrzések fokozását és a szállítmányok nyomon követését ígéri.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek:


NAV: online minden egyszerűbb
2021. február 25.

NAV: online minden egyszerűbb

A NAV saját fejlesztésű online nyomtatványkitöltőjére hívta fel a figyelmet a honlapján közzétett közleményében.

Az adómérték konfiskáló jellege
2021. február 25.

Az adómérték konfiskáló jellegének megállapítására csak kivételesen és szélsőséges esetben kerülhet sor az adóalanyok teherviselő képességéhez igazodóan.