Luxemburgi adóbotrány: marad az EB


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem sikerült lemondatni a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságot


Leszavazta a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottsággal szemben a múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványt az Európai Parlament (EP) csütörtöki strasbourgi plenáris ülésén.

A bizalmatlansági indítványt 461 képviselő ellenszavazatával, 101 politikus támogatása, valamint 88 tartózkodás mellett utasította el az EP. A bizottság lemondatásához az EP-képviselők legalább kétharmadának kellett volna igennel szavaznia.

Oknyomozó újságírók  tárták a nyilvánosság elé, hogy több száz vállalat kötött titkos adómegállapodásokat a nagyhercegség adóhivatalával, amelyek értelmében lehetőségük nyílt arra, hogy a más országokban befizetendő adóterheknek többnyire elenyésző hányadát fizessék csak be Luxemburgban. Jean-Claude Juncker egészen tavaly decemberig, 18 éven át volt az ország miniszterelnöke, 1989 és 2009 között, részben a miniszterelnökséggel párhuzamosan pedig a pénzügyminiszteri feladatokat is ő látta el.

A brüsszeli bizottsági elnök szerint nem áll fenn összeférhetetlenség jelenlegi tisztsége és egykori miniszterelnöki ténykedése között. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságban Margrethe Vestager, a versenypolitikai kérdésekben illetékes dán EU-biztos hivatott a kérdés kivizsgálására, ugyanis az Európai Bizottság – az uniós jog őreként – itt azt tartja jogi szempontból kivizsgálandónak, hogy a luxemburgi hatóságok eljárása nem volt-e diszkriminatív jellegű, nem járt-e versenytorzító következményekkel. Ő maga – mondta Juncker – nem szól bele a saját hazáját érintő vizsgálat menetébe, miként ez más esetekben is általánosan követendő szabály a bizottságon belül, amelybe minden uniós tagország egy főt jelölt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. február 26.

Árfolyam az áfában (III. rész)

A cikksorozat ezen részében a harmadik államból importált termék távértékesítése, valamint a Közösségen belüli távértékesítés és távolról is nyújtható szolgáltatás tekintetében meghatározott értékhatár forintosítási szabályairól lesz szó.

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.