M2M eÁfa – új digitális kifejezés a NAV szótárban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lassan már hozzászokhattunk, hogy IT-kifejezések garmadája kapcsolódik a NAV újításaihoz, az XML, eÁfa és github után, most az M2M az új varázsszó.

A NAV elképzelése alapján az M2M XML bevezetésével több, a cégek szempontjából előnyös feltétel is teljesülhet:

1. Az adózók adminisztratív terhei csökkennek

2. Adózók számára több adat lekérdezése biztosítható, egy komplex szolgáltatáscsomag formájában.

Ennek része egy olyan ellenőrzési csomag, amelyet jelenleg a revizorok alkalmaznak validációs céllal. Ezt a validációs csomagot az adóhivatal az eÁfa M2M XML feltöltésekor felajánlja a vállalkozásoknak, így is segítve jogkövetésüket. Ebben a csomagban újdonságként megjelenik az adófolyószámla adatok lekérdezhetősége, illetve a jövőben egyes adózói adatbázisok (pl.: köztartozásmentes adózók, alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatók stb.) gép-gép úton történő lekérdezése is elérhetővé válhat.
A már ismert NAV online számla adatok lekérdezése mellett megjelenik a pénztárgép adatok, vám-árunyilatkozat feldolgozó rendszer adatai, áfabevallás áfakiajánlás adatai, NAV adókódok lekérdezésének lehetősége is. Így az áfaanalitika adatai több szempontból validálhatóak, ellenőrizhetőek lesznek, segítve a vállalatokat a minél pontosabb áfabevallás elkészítésében.

Mint tudjuk jelenleg és a jövőben is nagy hangsúly van a helyes NAV online számla adatszolgáltatáson, ezért javasolt teljeskörűen ellenőrizni az online számla adatszolgáltatások adatait, mind a kiállított, mind a befogadott számlák tekintetében. Hiszen egy-egy elmaradt, vagy valóságtól eltérő adattartalommal jelentett adatszolgáltatás nem csak bírságot vonhat maga után, hanem eltérést is okoz egy adott vállalkozás és az adóhatóság rendszerében nyilvántartott információk között.

Természetesen az adóhatóság számára is számos előnnyel jár majd az új rendszer:

1. Csökkennek a NAV adminisztratív terhei. Az egységes eÁfa rendszerrel eliminálható lesz a NAV azon nehézsége, miszerint ahány vállalkozás, annyi áfaanalitika. Ha a NAV minden vállalkozástól ugyanabban az adatstruktúrában kapja majd az áfaanalitikát, akkor az ellenőröknek elég lesz a sémát és az arra épülő ellenőrzési funkciót egyféleképpen megtanulni és alkalmazni.

2. További kockázatelemzési protokollok kiépítése az adóhatóságnál. Ezáltal a felesleges adóhivatali kérdések és ellenőrzések is kiszűrhetőek, így mind a hatóság, mind a vállalkozások oldalán kapacitás szabadulhat fel.

Az új NAV eÁfa XML elvárások és lehetőségek kihívásai

Természetesen, mint minden más új rendszer, az eÁfa M2M XML bevezetése vállalati oldalon is változásokkal jár majd. Vegyük sorra, mikre kell leginkább figyelni a cégeknek!

  1. Olyan adatokat fog kérni az adóhivatal az M2M-ben, amit eddig nem kellett még az áfaanalitikában szerepeltetni, ezeket a könyvelési rendszerekben össze kell kapcsolni.
  2. Lesz egy NAV által kiadott adókód-struktúra, amelynek meg kell feleltetni a vállalkozás saját tranzakcióit, adókódjait. Ezt meg kell majd tenni, minden egyes újabb tranzakciótípusnál, sőt ha a NAV változtat akkor ezeket a változásokat is le kell követni.
  3. Meg kell vizsgálni és ki kell alakítani a NAV által tervezett szolgáltatáscsomag (API lekérdezések során kapható extra adatok) beépítését vagy beépíthetőségét.
  4. Értelmezni kell a NAV által kiépített ellenőrző funkciók visszajelző üzeneteit, és a kapcsolódó adathalmazt javítani, amennyiben szükséges.
  5. Ki kell alakítani a könyvelői munka során, hogy a NAV adatbázisból lekérhető információkat milyen módon építi be a vállalkozás vagy könyvelője a napi munka során, és azon információkból milyen következtetéseket fog tudni levonni.
  6. Ki kell alakítani az áfabevallási rendszer új funkciót a vállalaton belül, illetve a kapcsolódó felelősségi köröket.
  7. És nem utolsó sorban minden áfabevallási időszakban alkalmazni kell az újonnan kialakított struktúrát és elemezni az új típusú adatokat.

További nagyon hasznos részletek ITT érhetők el.

Forrás: rsm.hu/blog


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.