Magánnyugdíjpénztárak: mit érdemes tudni?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közeledünk a határidőhöz, amíg minden érintettnek el kell döntenie, hogy marad-e magánnyugdíjpénztár-tag, vagy visszatér az állami nyugdíjrendszerbe. A bizonytalanságot a pénztárszövetség egy kalkulátorral igyekszik oldani, de így is sokan úgy érzik, nehéz jó döntést hozni. Ráadásul számos kérdésre nem is egyértelmű a válasz – a hvg.hu igyekszik választ adni minden kérdésre.

Ami biztos, hogy aki nem tesz nyilatkozatot január 31-ig, annak a magán-nyugdíjpénztári tagsága 2011. március 1-jével automatikusan megszűnik. Akik viszont a magánnyugdíjrendszerben maradnak, és erről január 31-ig nyilatkoznak, 2011. december 1. után megszerzett, járulékalapot képező jövedelmeik után nem szereznek már további szolgálati időt az állami rendszerben – addig azonban igen.

Milyen iratok szükségesek ahhoz a nyilatkozathoz, amelyet a magán-nyugdíjpénztárban maradóknak ki kell tölteniük?

Kell személyi igazolvány, lakcímet igazoló hatósági igazolványt (esetleg útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély), valamint TAJ-kártya. Nyilatkozni a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál lehet. A nyilatkozat másolatát öt napon belül el kell juttatni a munkáltatóhoz.

Az a pénztártag, aki akadályoztatva van, például fekvőbeteg, kórházban van, ezt írásban január 21-ig jelezheti a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak, amelynek munkatársai egyeztetést követően felkeresik. Aki külföldi tartózkodása miatt nem tud itthon nyilatkozni, az a helyi magyar konzulátusokon megteheti.

További kérdések és válaszok a hvg.hu cikkében.

Forrás: hvg.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.