Május 31. a beszámolási és mérlegkészítési határidő | NAV-Figyelő 21. hét


A legtöbb cég és civil szervezet esetében május 31-e a beszámolók, mérlegek készítésének és közzétételének ideje, emellett a NAV emlékeztetetti a 2021-ben 1%-os felajánlásban részesülő civil szervezeteket, hogy szintén május 31-ig tudnak elszámolni a ’KOZ közleményben. Csak azok a szervezetek kaphatnak a következő évben is felajánlást, akik ennek a kötelezettségüknek eleget tesznek. A NAV-Figyelő eheti száma az Accace szakértőjének tollából:

  1. Közzétette a NAV a 2023. júniusra vonatkozó üzemanyagárakat

A NAV a Hivatalos Értesítőben közleményében közzétette a június hónapra vonatkozó, a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárak, ezek a következők.

Ólmozatlan motorbenzin Gázolaj Keverék LPG autógáz CNC autógáz
2023. június 583 Ft/l 573 Ft/l 632 Ft/l       342 Ft/l 889 Ft/kg

2. Május 31-ig kell a civil szervezeteknek elszámolni

A NAV emlékeztetetti a 2021-ben 1%-os felajánlásban részesülő civil szervezeteket, hogy május 31-ig tudnak elszámolni a ’KOZ közleményben. Csak azok a szervezetek kaphatnak a következő évben is felajánlást, akik ennek a kötelezettségüknek eleget tesznek.

A 21KOZ közleményben mindazon 1%-os összeg felhasználását jelölni kell, amelyet a NAV 2021-ben utalt ki a kedvezményezettnek, illetve amelyet az a 20KOZ közleményben tartalékolt. A közlemény elektronikus úton, május 31-ig kell megküldeni a NAV-nak.

Ha a civil szervezet jogutód nélkül megszűnik, soron kívül kell elszámolnia a 21KOZ közleményben esetlegesen tartalékolt és a 2022. január 1-jét követően kiutalt összegek felhasználásáról a 23MKOZ bizonylaton.

Előfordulhat, hogy a szervezet nem szűnik meg, azonban a kiutalt összegre nem tart igényt és a regisztrációjának törlését kéri, ebben az esetben is a 23MKOZ bizonylaton kell elszámolni és a fel nem használt összeget a benyújtással egy időben visszafizetni.

Ha a szervezet a határidőig a közleményt nem nyújtja be, illetve a közleményében hibás adatokat közöl, vagy nem az elszámolandó összeget szerepelteti, és azokat a NAV felhívása ellenére nem javítja határidőre, az adóhatóság kizárja a 2024. évi kedvezményezettek közül.

A fentieken túl a NAV-figyelőben IDE kattintva a fentieken kívül olvashat aeheti adótraffipax helyszínekről. A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

2023. október 2.

Hamis telefontartozékokat foglalt le és semmisített meg a NAV

Hamis telefontartozékokat – töltőkábeleket, adaptereket és csatlakozókat – foglaltak le és semmisítettek meg a pénzügyőrök egy Hajdú-Bihar vármegyei üzlet raktárában – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.