Májusban mindent bevallunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A személyi jövedelemadó bevallására egy hetük, a társasági adóval és számos más közteherrel történő elszámolásra pedig két és fél hetük maradt azoknak az adózóknak, akik még nem tettek eleget kötelezettségeiknek. Mindkét bevallás idén is számos buktatót rejteget, az odafigyelés tehát fokozottan ajánlott – hívja fel a figyelmet az RSM DTM friss blogbejegyzésében.


Társasági adó, iparűzési adó, innovációs járulék, az energiaellátók különadója, a szakképzési hozzájárulás különbözete, hitelintézeti járadék, a korábban kettős könyvvitelt választó eva-alanyok egyszerűsített vállalkozási adóról szóló bevallása. Önmagában is szép kis felsorolás. Márpedig május 31-ig ezekről a közterhekről kötelesek bevallást benyújtani a magyarországi vállalkozások a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Ha ehhez hozzátesszük, hogy egy-egy bevallás 20-30 oldal, a kapcsolódó útmutatók pedig több száz oldalasak is lehetnek, nemigen csodálkozhatunk, hogy a pénzügyesek, számvivők, könyvelők és – mi tagadás – adótanácsadók igencsak várják már június beköszöntét.

Lássuk, mely pontokon kell a szokásosnál is alaposabban odafigyelni a társasági adóról szóló bevallás elkészítésekor:

  • ha valaki tévesen nyilatkozik a jövedelemminimumról, kárára akár adókülönbözetet is megállapíthat az adóhatóság. Ilyen eset többek között, amikor valaki arról nyilatkozik, hogy tárgyévi adózás előtti eredménye vagy adólapja eléri a jövedelemminimumot, de később kiderül, hogy mégsem;
  • bejelentett részesedés x-szelésére nem a bejelentéshez van szükség, hiszen azt 2011-ben még külön nyomtatványon, már a szerzéstől számított 30 napon belül meg kellett tenni;
  • amennyiben a bevallás kedvezményezett átalakulás jogelődjét, vagy kiválás esetén jogutódját illeti, akkor ezt a borítólap kódlapján jelölni kell, ellenkező esetben az összevont átértékelési különbözetet meghatározott eltérésekkel módosítani kell;
  • szintén az előlapon kell jelölni, ha valamely társaság transzferár-nyilvántartási kötelezettségét úgynevezett közös nyilvántartás készítésével teljesítette;
  • a 2011-es évre az adományok után nem elégséges begyűjteni az igazolásokat és nyilatkozatokat, hanem a beszámolókra is szükség van annak érdekében, hogy igazolni lehessen: e juttatás nélkül is pozitív a vállalkozási tevékenységből származó eredmény. Ellenkező esetben nem kerülhető el az adózási eredmény növelése;
  • fontos, hogy a társaságoknak a reprezentáció és üzleti ajándék értékével meg kell növelni a társaság adózás előtti eredményüket.

Más jellegű kihívásokkal szembesülhetünk a személyi jövedelemadó (szja) bevallásakor. Itt az okozhat némi zavart, hogy a bőkezű gyerekkedvezmény és az egykulcsos szja immár annyira megszokott témákká váltak, hogy az adózók többségének minden bizonnyal fel sem tűnik: a jövő hét elejéig esedékes adóbevallásokban adunk számot először e jellegzetességek figyelembe vételével.

Bár az adózók szinte kivétel nélkül már év közben igényelték a családi kedvezmény érvényesítését, az éves bevallás benyújtásakor is érdemes utánaszámolni: valóban a nekünk járó kedvezményt vettük-e igénybe tavaly. Ismeretes: egy- és kétgyerekes családokban havi 62 500 forinttal lehet csökkenteni a személyi jövedelemadó alapját, míg a három vagy még több gyermeket nevelők minden porontyuk után 206 250 forintnyi mérséklésre jogosultak. Ez valójában minden gyerek után 10, illetve 33 ezer forintnyi növekedést okoz a havi nettó jövedelemben. A 1153-as bevallás 3-as lapján tehát mindenképpen fel kell tüntetni a gyermekek személyes adatait, megelőzendő, hogy az adóhatóságnak kétsége támadjon az adóalap-csökkentés jogszerűségéről. A bevallással felül lehet bírálni a kedvezmény korábban bejelentett megosztását is a szülők vagy élettársak között.

Nem szabad szem elől téveszteni azt sem, hogy tavaly még hatályban volt az adójóváírás intézménye. Évi 2,75 millió forintos adóalapig havi 12 100 forintnyi visszatérítés járt az adózóknak, a jóváírást pedig csökkenő mértékkel egészen évi 3,96 milliós adóalapig érvényesíteni lehetett. A bevallásban érdemes ennek is utánaszámolni.

Az, hogy a személyi jövedelemadó kulcsa már tavaly is 16 százalék volt, köztudomású. Mivel azonban az utóbbi hetekben gyakran esett szó az adóalap-kiegészítés jövedelemhatáráról, fontos szem előtt tartani: a tavalyi évben – márpedig a jövő héten esedékes bevallás erről az időszakról szól – még nem létezett „sávos” adóalap-kiegészítés. Az 1,27-szeres szorzót – az úgynevezett szuperbruttósítást – tehát minden jövedelemnél el kell végezni. Az a rendelkezés, mely szerint a 2 millió 424 ezer forintot meg nem haladó jövedelemrész mentes az adóalap-kiegészítés alól, csak 2012 év elejétől alkalmazandó könnyítés, amely bizonyos értelemben az adójóváírás helyébe lépett.

Évről évre nagyobb könnyebbséget jelent, hogy az adóbevallást az arra kötelezettek nagy része immár számítógépen készíti el, a program pedig több fontos számítást automatikusan elvégez. Az elektronikus bevallás népszerűsége azonban nem csak az alapvető kényelmi szempontok miatt ígérkezik töretlennek. A korábbi ígéretek és célkitűzések ellenére a szja-bevallás ugyanis idén sem nevezhető éppenséggel söralátét méretűnek. Bár a csökkentett adattartalmú bevallás bevezetése javított a helyzeten, az szja-bevallás még mindig túlméretezettnek és túlbonyolítottnak nevezhető.

Jó hír lehet mindemellett, hogy a kisebb hibákat – például a számszaki tévedéseket – május 20-ig javítás, utána pedig önellenőrzés keretében korrigálni lehet. Amennyiben a revizorok bukkannak ilyen apróbb hiányosságokra, általában megelégszenek egy felszólítással, ha viszont be nem vallott jövedelemre, adóhiányra lesznek figyelmesek, adóbírság, mulasztási bírság és késedelmi pótlék kiszabására készülhetünk. Kisebb elmaradás, százezer forintot meg nem haladó tartozás esetén egyébként fizetési kötelezettségünknek pótlékmenetesen, 4 hónap alatt egyenlő részletekben is eleget tehetünk, amennyiben ebbéli szándékunkat jelezzük a C lap alján.

A bejegyzés szerzője Hegedűs Sándor, az RSM DTM Hungary Zrt. adóüzletág vezetője. Az RSM DTM blog az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.