Már közlik, mennyi a késedelmi pótlék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akik elektronikusan nyújtottak be bevallást, már láthatják a NAV honlapján, kell-e késedelmi pótlékot fizetniük.


Amennyiben Ön vagy cége – törvényi alapon vagy önkéntesen – a 2012-ben elektronikus úton nyújtotta be bármilyen bevallását, vagy adatszolgáltatását, a NAV nem küld papíralapú folyószámla-kivonatot és pótlékértesítőt. Ebben az esetben Ön az Ügyfélkapun keresztül, az eBEV-szolgáltatásokon belül elérhető folyószámla-lekérdező felület segítségével folyamatosan megtekintheti az állami adóhatóságnál vezetett folyószámlájának állapotát, a 2011. évre vonatkozó késedelmipótlék-fizetési kötelezettségéről pedig 2012. augusztus 6-tól tájékozódhat – olvasható a NAV honlapján megjelent tájékoztatóban.

Az Ügyfélkapu használatával a 2011. évi pótlékfizetési kötelezettségét két módon tekintheti meg.

  1. A folyószámla lekérdezése során, 2012. november 15-i végdátum megadásával. Amennyiben 2011. évre pótlékkötelezettséggel érintett, úgy folyószámlájának a késedelmi pótlék adónemén 2012. november 15-i dátummal láthatja a megállapított összeg előírását.
  2. A „Pótléklevezetés/Lekérdezés” menüpont megnyitásával.
  • Ha Ön 2011. évre nem érintett késedelmi pótlékkal, akkor erről szöveges üzenetben kap tájékoztatást.
  • Ha pedig érintett, akkor a képernyőn a pótléklevezetés jelenik meg. A pótléklevezetés végén a „Megfizetendő pótlék” mezőben szereplő összeg előírása 2012. november 15-i dátummal látható a folyószámlájának a késedelmi pótlék adónemén.

Amennyiben a pótlékkal, annak levezetésével, illetve a folyószámláján könyvelt adatokkal kapcsolatban észrevételt kíván tenni, azt a következő módokon teheti meg:

  • személyesen, a folyószámlát vezető illetékes adóigazgatóság ügyfélszolgálatán.
  • írásban a folyószámlát vezető adóigazgatóságnak címezve. Az írásos észrevétel benyújtásához az „ÉSZREVÉTEL folyószámla-kivonatra és a kapcsolódó késedelmipótlék-értesítőre” elnevezésű nyomtatvány használatát javasoljuk, amely letölthet a NAV honlapjáról, itt.

Folyószámlájával, késedelmi pótlékával kapcsolatos egyedi telefonos tájékoztatást kizárólag a NAV Ügyintéző Contact Centeren (ÜCC) keresztül kaphat, amely az ország egész területéről helyi tarifával hívható a 40/20-21-22-es telefonszámon (külföldről a 36-1/441-9600 telefonszámon). Ennek használatához azonban ügyfél azonosító számmal kell rendelkezni, melyet a 12UK30 számú nyomtatvány benyújtásával lehet igényelni. Ügyfél azonosító számmal nem rendelkező személyek részére az adóhatóság telefonon nem adhat tájékoztatást a folyószámla adatairól.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Tovább adóztatja a befektetéseket a kormány

A 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos szochót kell fizetni július elsejétől számos, megtakarítási formából származó jövedelem után – vette észre a szerda éjszaka közölt kormányrendeletet a Portfolio.

2023. június 1.

Áfa a digitális korban – az Európai Bizottság új adócsomagja

Új javaslatcsomagot tett közzé 2022 decemberében az Európai Bizottság az általános forgalmi adóztatást illetően, amely nem csak az uniós tagállamok fő bevételi forrása, de egyben az EU költségvetésének legfontosabb finanszírozási forrását is jelenti. A hatásvizsgálatokon pozitív véleményt kapott javaslatok az áfarendszerben több olyan módosítást tartalmaznak, amelyeket nemcsak ismerni kell, de amelyek komoly szakmai-gyakorlati felkészülést, és informatikai fejlesztéseket is igényelnek mind adózói, mind adóhatósági oldalon. Az Áfa-kalauz cikkének célja a módosítási javaslatok indokainak és célkitűzéseinek bemutatása, valamint a tervezet lényegi rendelkezéseinek összefoglalása.