Már közlik, mennyi a késedelmi pótlék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Akik elektronikusan nyújtottak be bevallást, már láthatják a NAV honlapján, kell-e késedelmi pótlékot fizetniük.


Amennyiben Ön vagy cége – törvényi alapon vagy önkéntesen – a 2012-ben elektronikus úton nyújtotta be bármilyen bevallását, vagy adatszolgáltatását, a NAV nem küld papíralapú folyószámla-kivonatot és pótlékértesítőt. Ebben az esetben Ön az Ügyfélkapun keresztül, az eBEV-szolgáltatásokon belül elérhető folyószámla-lekérdező felület segítségével folyamatosan megtekintheti az állami adóhatóságnál vezetett folyószámlájának állapotát, a 2011. évre vonatkozó késedelmipótlék-fizetési kötelezettségéről pedig 2012. augusztus 6-tól tájékozódhat – olvasható a NAV honlapján megjelent tájékoztatóban.

Az Ügyfélkapu használatával a 2011. évi pótlékfizetési kötelezettségét két módon tekintheti meg.

  1. A folyószámla lekérdezése során, 2012. november 15-i végdátum megadásával. Amennyiben 2011. évre pótlékkötelezettséggel érintett, úgy folyószámlájának a késedelmi pótlék adónemén 2012. november 15-i dátummal láthatja a megállapított összeg előírását.
  2. A „Pótléklevezetés/Lekérdezés” menüpont megnyitásával.
  • Ha Ön 2011. évre nem érintett késedelmi pótlékkal, akkor erről szöveges üzenetben kap tájékoztatást.
  • Ha pedig érintett, akkor a képernyőn a pótléklevezetés jelenik meg. A pótléklevezetés végén a „Megfizetendő pótlék” mezőben szereplő összeg előírása 2012. november 15-i dátummal látható a folyószámlájának a késedelmi pótlék adónemén.

Amennyiben a pótlékkal, annak levezetésével, illetve a folyószámláján könyvelt adatokkal kapcsolatban észrevételt kíván tenni, azt a következő módokon teheti meg:

  • személyesen, a folyószámlát vezető illetékes adóigazgatóság ügyfélszolgálatán.
  • írásban a folyószámlát vezető adóigazgatóságnak címezve. Az írásos észrevétel benyújtásához az „ÉSZREVÉTEL folyószámla-kivonatra és a kapcsolódó késedelmipótlék-értesítőre” elnevezésű nyomtatvány használatát javasoljuk, amely letölthet a NAV honlapjáról, itt.

Folyószámlájával, késedelmi pótlékával kapcsolatos egyedi telefonos tájékoztatást kizárólag a NAV Ügyintéző Contact Centeren (ÜCC) keresztül kaphat, amely az ország egész területéről helyi tarifával hívható a 40/20-21-22-es telefonszámon (külföldről a 36-1/441-9600 telefonszámon). Ennek használatához azonban ügyfél azonosító számmal kell rendelkezni, melyet a 12UK30 számú nyomtatvány benyújtásával lehet igényelni. Ügyfél azonosító számmal nem rendelkező személyek részére az adóhatóság telefonon nem adhat tájékoztatást a folyószámla adatairól.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.