A 2010 előtt megkezdett képzések átvállalt költségének adókötelezettsége


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az iskolai rendszerű képzések átvállalt, megtérített költségére vonatkozó átmeneti szabályok jelenleg is hatályban vannak. Ezért ha a munkáltató 2012-ben olyan iskolai rendszerű képzés költségét vállalja át (téríti meg), amelyet 2010. január 1-jét megelőzően kezdett meg a munkavállaló, akkor az átmeneti szabályok közül a képzés kezdési időpontjának megfelelő rendelkezés figyelembe vételével kell az adókötelezettséget megállapítani – tájékoztat a NAV.


A jelenleg is hatályos átmeneti rendelkezéseket az alábbi jogszabályok tartalmazzák:

Az átmeneti rendelkezések alapján a 2010. január 1-jét megelőzően megkezdett iskolai rendszerű képzéseknél nem a béren kívüli juttatásra vonatkozó, az Szja tv. 71. § (1) bekezdés g) pontjában foglalt rendelkezést, hanem az átmeneti rendelkezéseket kell alkalmazni. Ez a gyakorlatban a következőket jelenti:

Ha a munkáltató (társas vállalkozás) 2012-ben olyan iskolai rendszerű képzés költségét vállalja át (téríti meg), amelyet 2010. január 1-jét megelőzően kezdett meg a munkavállaló (társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja), akkor az átmeneti szabályok közül a képzés kezdési időpontjának megfelelő rendelkezés figyelembe vételével kell az adókötelezettséget megállapítani.

Az átmeneti szabályok nem rendelkeznek az értékhatárt meghaladó összegben átvállalt képzési költség adókötelezettségéről. Így az értékhatárt meghaladó rész tekintetében a jelenleg hatályos rendelkezések az irányadóak – figyelmeztet a NAV.

Figyelemmel arra, hogy az átmeneti szabályok a béren kívüli juttatásra vonatkozó szabályok helyett alkalmazhatók, az átmeneti rendelkezés hatálya alá tartozó képzéseknél az értékhatárt meghaladóan megtérített képzési költséget az Szja tv. 70. § (4) bekezdés hatálya alá tartozó „egyes meghatározott juttatásnak” kell tekinteni.

Előzőekből következik az is, hogy a 2010. január 1-je előtt megkezdett iskolarendszerű képzések átvállalt költségének az átmeneti rendelkezésekkel érintett részét nem kell beszámítani a béren kívüli juttatásokra meghatározott 500 ezer forintos keretbe.

Mindezek alapján az iskolai rendszerű képzés költségének 2012-ben történő átvállalásakor a munkáltató (társas vállalkozás) adókötelezettségét a következők szerint kell meghatározni:

  • Ha a képzés 2009. február 1. és 2009. december 31. között kezdődött, a 93.000×2,5= 232.500 Ft összeghatárig átvállalt költséget nem kell figyelembe venni a jövedelem kiszámításánál, a meghaladó rész 1,19-szerese után a személyi jövedelemadó 16 százalék, az egészségügyi hozzájárulás 27 százalék.
  • Ha a képzés 2006. január 1. és 2009. január 31. között kezdődött, a 400 000 Ft összeghatárig átvállalt költséget nem kell az adóalapba beszámítani, a meghaladó rész 1,19-szerese után a személyi jövedelemadó 16 százalék, az egészségügyi hozzájárulás 27 százalék.
  • Ha a képzés 2006. január 1-je előtt kezdődött, az átvállalt költség teljes egészében adóalapba nem számító bevételnek minősül.

Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.