Másfélmilliárdot csalt el a takarítócég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ötvenezer oldalas iratanyaggal zárult annak a győrújbaráti takarítócégnek a büntetőügye, amely a gyanú szerint másfélmilliárd forint adót csalt el. A NAV győri pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.


A gyanú szerint a győrújbaráti cég Budapesten és Nyugat-Magyarországon több mint harminc áruház takarítására kötött szerződést egy multinacionális áruházlánccal. A takarítási munkákat azonban nem saját alkalmazottaival végeztette, hanem egy jól felépített alvállalkozói láncolatot kialakítva a megbízásokat továbbadta – olvasható a NAV honlapján megjelent közleményben.

Az alvállalkozó cégek további alvállalkozókat építettek be a cégláncolatba, amelyek azonban tényleges tevékenységet nem végeztek. Ezek a tiszavirág életű vállalkozások kizárólag azért jöttek létre, hogy a dolgozókat legyen hova bejelenteni, de járulékokat már nem fizettek utánuk. Ezzel a módszerrel akarta kivédeni a győrújbaráti társaság a munkavállalók utáni járulékfizetési és általános forgalmi adófizetési kötelezettséget a jelentősebb haszon reményében.

Különös adózási módok az áfa rendszerében

Kiskönyvtár az áfáról címet viselő sorozatunk 5. kötete a különös adózási módok elméleti szabályanyagának a magyarázatán túl konkrét példák bemutatásával segíti az adózók mindennapos hatékony jogalkalmazását.

További információ és megrendelés >>

A felderítéskor lezajlott akcióban egyszerre tizenegy megyében és a fővárosban összesen hatvanhat helyszínen folytak házkutatások. A pénzügyi nyomozók pár óra leforgása alatt előállítottak és gyanúsítottként kihallgattak kilenc személyt. Közülük négyen házi őrizetbe kerültek. A nyomozás során további kilenc személy vált gyanúsítottá. A szövevényes ügy részleteinek felgöngyölítésében a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozóinak nagy segítséget nyújtottak a régió adóellenőrei értékelő, elemző és revizori munkájukkal.

A pénzügyi nyomozók több mint félmilliárd forint értékben zárolták a bűnszervezet bankszámláit, és ingatlanjait, lefoglaltak több nagy értékű személyautót.

A nyomozás lezárult, a pénzügyi nyomozók tizennyolc gyanúsítottal szemben különösen jelentős kárt okozó költségvetési csalás miatt javasolnak vádemelést a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 23.

Energiahatékonysági beruházások adókedvezménye – még nem késő élni vele

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult tavaly év végén és ez nehéz helyzetbe hozza a cégeket. Egyúttal fontos hangsúlyozni, hogy a folyamatban lévő beruházások esetén még nem késő élni az adókedvezmény adta lehetőséggel – olvasható a Niveus Consulting Group közleméényében.

2024. február 23.

E-kereskedelem: a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (1. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazásáról szólnak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.