Másra alapozná az adóztatást az Economist


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Elszalasztott lehetőségként szól az Economist szerzője az ingatlanadókról. Érvelése szerint míg a házárak átlagosan 34 százalékkal nőttek öt év alatt a világvárosokban, addig az ingatlanadók a gazdag országok bevételeinek átlagosan 6 százalékát adják hosszabb ideje. A szerző érvelése szerint az ingatlanok drágulása egyértelműen adóforrás lehetne.

Szintén a mai adórendszerek általános hibájaként nevesíti a szerző, hogy az adórendszerek logikája gyakran szembemegy más társadalmi prioritásokkal. Példaként nevesíti, hogy míg a gazdagabb országok sokszor aggódnak az egyre növekvő társadalmi különbségek miatt, sokszor a munkát terhelő adók összetétele a regresszív munkáltatói és társadalombiztosítási járulékok felé mozdult.

Azért is kritizálja korunk adórendszereit a szerző, mert azok nem alkalmazkodtak a technológiai változásokhoz: például a szellemi tulajdon egyre nagyobb jelentősége azt is jelenti, hogy szinte lehetetlenség megfogni, a multinacionális vállalatok valójában hol termelnek pénzt.

Az Economist szerzője szerint igazságosabb és hatékonyabb adórendszerek alkalmazása felé mozdulhatna a világ, ha az országok jobban adóztatnák a tulajdont, az öröklést és a bérleti díjakat, valamint a kormányok figyelme a cégek megadóztatásáról a befektetők adóztatása felé fordulna.

További részleteket a Napi.hu-n talál.


Kapcsolódó cikkek

2023. március 23.

NAV: törvénysértést követ el, aki az interneten rendel dohányterméket

Aki interneten rendel és szállíttat belföldre dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt, jövedéki törvénysértést követ el – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

2023. március 23.

Május 22-ig lehet rendelkezni az szja 1+1 százalékáról

A személyi jövedelemadó egy plusz egy százalékának felajánlásáról május 22-ig lehet rendelkezni – hívta fel a figyelmet közleményben csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hangsúlyozva: a felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

2023. március 22.

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket foglalt le a NAV

Hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Győr-Moson-Sopron vármegyei vállalkozástól – közölte a hivatal szerdán Facebook-oldalán.