Másra alapozná az adóztatást az Economist


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tulajdon, az öröklés és a bérleti díjak erősebb adóztatását javasolja az Economist; a szerző a cégek helyett a befektetők adóztatását javasolja – írja a Napi.hu.

Elszalasztott lehetőségként szól az Economist szerzője az ingatlanadókról. Érvelése szerint míg a házárak átlagosan 34 százalékkal nőttek öt év alatt a világvárosokban, addig az ingatlanadók a gazdag országok bevételeinek átlagosan 6 százalékát adják hosszabb ideje. A szerző érvelése szerint az ingatlanok drágulása egyértelműen adóforrás lehetne.

Szintén a mai adórendszerek általános hibájaként nevesíti a szerző, hogy az adórendszerek logikája gyakran szembemegy más társadalmi prioritásokkal. Példaként nevesíti, hogy míg a gazdagabb országok sokszor aggódnak az egyre növekvő társadalmi különbségek miatt, sokszor a munkát terhelő adók összetétele a regresszív munkáltatói és társadalombiztosítási járulékok felé mozdult.

Azért is kritizálja korunk adórendszereit a szerző, mert azok nem alkalmazkodtak a technológiai változásokhoz: például a szellemi tulajdon egyre nagyobb jelentősége azt is jelenti, hogy szinte lehetetlenség megfogni, a multinacionális vállalatok valójában hol termelnek pénzt.

Az Economist szerzője szerint igazságosabb és hatékonyabb adórendszerek alkalmazása felé mozdulhatna a világ, ha az országok jobban adóztatnák a tulajdont, az öröklést és a bérleti díjakat, valamint a kormányok figyelme a cégek megadóztatásáról a befektetők adóztatása felé fordulna.

További részleteket a Napi.hu-n talál.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.