Matolcsy 30 százalékos áfát szeretne


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Adózási programot hirdetett a Heti Válasz legfrissebb számában megjelent publicisztikájában Matolcsy György. Ebből kiderül: ha tehetné, 30 százalékosra emelné az áfa felső kulcsát, a 30 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek egyszerűbb adózásra számíthatnak, és nem tervezi vagyonadó bevezetését.


„Milyen legyen az adórendszer?” címmel írt publicisztikát a Heti Válasz legfrissebb számában Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter azt írja, hogy szíve szerint ötkulcsos – 5, 15, 20, 25, 30 – áfarendszert vezetne be, de azt az unió ezt még nem engedi.

A vagyonadó gondolatát elutasítja, mondván, az csak igazságtalan lehet, mert ami látható, az adóztatható, ami nem, az nem adózik. Úgy véli, az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása a kisebb rossz: „erre megyünk, de ennek is van kockázata” – írja.

A kormány bevezeti a pénzügyi tranzakciós adót, 30 fős foglalkoztatotti létszámig egyszerűsített vállalkozói adózás lesz, mert „a kisvállalkozók körében nincs még egyszerű adóztatás”, és az elmaradott térségeket kedvező adózású szabad vállalkozási zónákkal élénkítené a miniszter – derül ki a cikkból.

Matolcsy továbbra is kiáll az egykulcsos szja mellett; álláspontja szerint „az erősen progresszív személyi jövedelemadó az egyik kulcsfontosságú lépés a kommunizmus felé”.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.