Megfeleződött a külkerhiány egy év alatt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A külkereskedelmi termékforgalom hiánya január-áprilisban 442,4 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 851,9 millió euróval – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatok alapján pénteken.

Az idén az első négy hónapban a kivitel értéke 21,209 milliárd euró volt, ami 18,1 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az import 2006 azonos időszakához képest 15,1 százalékkal bővült és elérte az 21,651 milliárd eurót. Folyó áras forintadatokból számítva az export 15, az import pedig 13 százalékkal nőtt.

Az első három hónapban a külkereskedelmi termékforgalom 287 millió euró hiánnyal zárt, az egyenleg 371 millió euróval javult az egy évvel korábbihoz képest.

A 442,4 millió eurós deficit némileg kisebb a KSH előzetes adatában megadott összegnél, amely 463,9 millió eurót jelzett.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. június 21.

NGM: nem a szegénység, hanem az óvatosság miatt fogyaszt keveset a lakosság

Az elmúlt napokban látott napvilágot az Eurostat friss adatközlése, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el. Az adatot többen helytelenül értelmezve, a közvéleményt tudatosan félrevezetve úgy állították be, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa, ami teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.