Megmozgatja a pénzeket az adóváltozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Növekvő érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt az elmúlt időszakban a bankok, miután augusztustól ehot is kell fizetni a kamatjövedelmek után.


Mint arról az Adó Online többször beszámolt, augusztus 1-jétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Átmeneti szabályok alapján, ha a kamatperiódus augusztus 1. előtt kezdődik, de csak azt követően ér véget, akkor csak az elsejét követő időszakra jutó kamatot terheli az új eho-teher. Az új közteher alól néhány pénzügyi instrumentum kivételt képez, ilyen például a TBSZ és a NYESZ.

A K&H Bank a betétlekötések és befektetések elhelyezése miatt nem vár rohamot fiókjaiban, a tartós betéti és befektetési számlák (TBSZ), valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) iránt azonban érezhetően megnőtt az érdeklődés. A pénzintézet közlése szerint az ilyen számlák iránt egyébként csak év vége táján, a befizetési és adózási szempontból optimális időpont környékén jellemző a kiugró érdeklődés.

A K&H Bank közleménye idézi Bába Ágnes lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettest, aki emlékeztetett: a kamatadó 2006-os bevezetése tömegeket vitt a bankfiókokba, mivel a 16 százalékos kamatadót az annak bevezetése előtt lekötött betétek esetén az első kamatfizetési periódusra nem kellett megfizetni. A kamatjövedelmek után augusztus 1-jétől fizetendő eho esetén más a helyzet, az ezen az időszakon átnyúló betéteknél és befektetéseknél időarányosan kell fizetni az új terhet. A döntésnél célszerű figyelembe venni, hogy mikor szeretnének hozzáférni megtakarításunkhoz – tanácsolta a bankszakember.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

Fokozott érdeklődést tapasztaltak a Budapest Banknál is az elmúlt időszakban a tartós befektetési szerződések iránt. Vannak, akik egyelőre csak a minimális, 25 ezer forinttal nyitják meg a számlát, és a tényleges megtakarítást idén később csoportosítják át, például a betét lejáratakor. Az ilyen módon TBSZ-re idén átvitt megtakarítás szintén eho-mentes – közölte a Budapest Bank.

Az Erste Bank TBSZ-állománya 2010 és 2012 vége között két és félszeresére, 100 milliárd forint fölé nőtt – közölte a pénzintézet. Az augusztus 1-jétől hatályos új törvényi szabályozás hatására júliusban naponta hatszor-hétszer annyian nyitottak tartós befektetési számlát az Erste Banknál, mint az első félévben egy átlagos napon. Tájékoztatásuk szerint a törvény átrendezheti a magyarországi befektetési piacot, mert a befektetői figyelem olyan megtakarítási formák felé fordul, amelyek az új szabály szerint mentesülnek az elvonás alól. Ilyenek a forint-állampapírok mellett a legalább 80 százalékban forint-állampapírral rendelkező alapok befektetési jegyei, valamint több hosszú távú megtakarítási konstrukció, így a tartós befektetési számla és a tartós megtakarítási betéti számla is – áll a bank közleményében.

(Forrás: MTI)

 


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.