Megmozgatja a pénzeket az adóváltozás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Növekvő érdeklődést tapasztaltak a tartós befektetési szerződések (TBSZ) iránt az elmúlt időszakban a bankok, miután augusztustól ehot is kell fizetni a kamatjövedelmek után.


Mint arról az Adó Online többször beszámolt, augusztus 1-jétől 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a kamatjövedelmek után a 16 százalékos kamatadón felül. Átmeneti szabályok alapján, ha a kamatperiódus augusztus 1. előtt kezdődik, de csak azt követően ér véget, akkor csak az elsejét követő időszakra jutó kamatot terheli az új eho-teher. Az új közteher alól néhány pénzügyi instrumentum kivételt képez, ilyen például a TBSZ és a NYESZ.

A K&H Bank a betétlekötések és befektetések elhelyezése miatt nem vár rohamot fiókjaiban, a tartós betéti és befektetési számlák (TBSZ), valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) iránt azonban érezhetően megnőtt az érdeklődés. A pénzintézet közlése szerint az ilyen számlák iránt egyébként csak év vége táján, a befizetési és adózási szempontból optimális időpont környékén jellemző a kiugró érdeklődés.

A K&H Bank közleménye idézi Bába Ágnes lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettest, aki emlékeztetett: a kamatadó 2006-os bevezetése tömegeket vitt a bankfiókokba, mivel a 16 százalékos kamatadót az annak bevezetése előtt lekötött betétek esetén az első kamatfizetési periódusra nem kellett megfizetni. A kamatjövedelmek után augusztus 1-jétől fizetendő eho esetén más a helyzet, az ezen az időszakon átnyúló betéteknél és befektetéseknél időarányosan kell fizetni az új terhet. A döntésnél célszerű figyelembe venni, hogy mikor szeretnének hozzáférni megtakarításunkhoz – tanácsolta a bankszakember.

RODIN adózási-számviteli szakmai rendezvények

Fokozott érdeklődést tapasztaltak a Budapest Banknál is az elmúlt időszakban a tartós befektetési szerződések iránt. Vannak, akik egyelőre csak a minimális, 25 ezer forinttal nyitják meg a számlát, és a tényleges megtakarítást idén később csoportosítják át, például a betét lejáratakor. Az ilyen módon TBSZ-re idén átvitt megtakarítás szintén eho-mentes – közölte a Budapest Bank.

Az Erste Bank TBSZ-állománya 2010 és 2012 vége között két és félszeresére, 100 milliárd forint fölé nőtt – közölte a pénzintézet. Az augusztus 1-jétől hatályos új törvényi szabályozás hatására júliusban naponta hatszor-hétszer annyian nyitottak tartós befektetési számlát az Erste Banknál, mint az első félévben egy átlagos napon. Tájékoztatásuk szerint a törvény átrendezheti a magyarországi befektetési piacot, mert a befektetői figyelem olyan megtakarítási formák felé fordul, amelyek az új szabály szerint mentesülnek az elvonás alól. Ilyenek a forint-állampapírok mellett a legalább 80 százalékban forint-állampapírral rendelkező alapok befektetési jegyei, valamint több hosszú távú megtakarítási konstrukció, így a tartós befektetési számla és a tartós megtakarítási betéti számla is – áll a bank közleményében.

(Forrás: MTI)

 


Kapcsolódó cikkek

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.