Mégsem úsztuk meg az elvárt keresetet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Téved az a vállalkozó, aki azt hiszi, hogy a tevékenységre jellemző keresettel már egyáltalán nem kell foglalkoznia az idén. A járulékfizetésnél ugyanis nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a tételt. S hiába írja elő a törvény, hogy az APEH nem bírságolhat, ez nem jelenti azt, hogy a tb-hiányt ne fizettetné meg egy utólagos ellenőrzésnél.

A parlament novemberben hatályon kívül helyezte a vállalkozóknál a tevékenységre jellemző kereset szerinti tb-járulék és szja fizetést 2011-re. A törlést előíró törvénybe az is belekerült, hogy mulasztási- vagy adóbírságot nem szabhat ki az utólagos ellenőrzést végző adóhivatal ezzel kapcsolatban, ha valaki 2010-ben nem megfelelően alkalmazta a szabályt.

Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy tb-hiányt ne állapíthatna meg, és fizettetne meg az APEH – hívták fel könyvelők az fn.hu figyelmét a jogi hézagra. És ez már csak azért is érdekes, mert a tevékenységre jellemző kereset szabályának alkalmazása az idén tb-oldalról még kötelező – mondták szintén ők. Utána jártunk.

2010-ben még muszáj vele számolni

Az APEH az fn.hu kérdésére megerősítette: a 2010-es évre nem változtak a járulékfizetési szabályok. Az úgynevezett főállású egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai tehát 2010-re tb-oldalról a járulékalap meghatározásakor nem hagyhatják figyelmen kívül tevékenységre jellemző keresetet. És ez vonatkozik az evásokra is.

A járulékalap elsődlegesen a vállalkozói kivét, az átalányban megállapított jövedelem, illetve társas vállalkozó esetében a személyes közreműködésre tekintettel kifizetett járulékalapot képező jövedelem, ami azonban havi átlagban nem lehet kevesebb mint a tevékenységre jellemző kereset.

Mikortól meddig kell figyelembe venni?

Ez azt jelenti, hogy a vállalkozóknak 2010 elejétől (először a januári hónap után februárban) az év végéig (utoljára 2010 december után 2011 januárjában) a tevékenységükre jellemző keresetük szerint kell(ett) megfizetniük a tb-járulékokat.

S bár tb-törvényben nincs előírva tb-oldalról feljegyzés-készítési kötelezettség, de nem árt, ha mégis dokumentálja a vállalkozó, hogy mi alapján vallotta és fizette be a járulékot 2010-ben – tanácsolta az adóhivatal munkatársa. Az évekkel későbbi ellenőrzésnél ugyanis jól jöhet egy ilyen írásos emlékeztető.

A cikk teljes terjedelemben a FigyelőNet.hu-n olvasható.

Forrás: FigyelőNet


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.