Nem lesz sms bejelentés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sem az egyszerűsített foglalkoztatásnál, sem a háztartási alkalmazottak esetében nem vezetik be az SMS-ben történő bejelentést az országgyűlés múlt héten elfogadott törvénymódosítása értelmében.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló a telefonos és az elektronikus, ügyfélkapus adatbejelentés mellett december elsejétől lehetővé kívánta tenni az SMS alapú adatbejelentést is. A gyakorlati tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy erre nincs szükség, ugyanis még az SMS alapú megoldásnál jóval egyszerűbben kezelhető telefonos bejelentés is csak az összes bejelentés kevesebb, mint 1 százalékát tette ki. Az új kifejlesztéséhez és bevezetéséhez viszont több százmillió forintos fejlesztésre lenne szükség, így a parlament úgy döntött, hogy az SMS alapú adatbejelentés ne lépjen hatályba. Változás továbbá, hogy a jövőben a munkáltató a bevallási kötelezettségét – akár telefonon, akár az ügyfélkapun jelentette be az alkalmazottat – az ügyfélkapun keresztül teljesíti.

A csekély várható ügyfélszám és a magas bevezetési költségek indoka a regisztrált háztartási alkalmazottak esetében is fennállnak, ráadásul ezen foglalkoztatottak összlétszáma sokkal kevesebb, mint az egyszerűsített foglalkoztatottaké, így a háztartási munka esetén még inkább indokolatlan az SMS bejelentés bevezetése, így az ezzel kapcsolatos rendelkezések szintén nem lépnek hatályba. A fenti módosítások a törvény kihirdetését követő napon lépnek hatályba.


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.