Nem joghézag: fizethet a vállalkozó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem véletlen, hogy csak a mulasztási- és adóbírságot úszhatják meg a vállalkozók a tevékenységre jellemző kereset idei alkalmazásával kapcsolatban és a járulékhiány megállapítását nem. Mivel a járulékszabályok visszamenőlegesen nem változtak, a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint így is kedvezményt kaptak a vállalkozások – írja a FigyelőNet.

A főállású egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai 2010-re tb-oldalról a járulékalap meghatározásakor nem hagyhatják figyelmen kívül tevékenységre jellemző keresetet. A járulékfizetési szabályok ugyanis nem változtak az idénre, csak a jövő évtől.

A tevékenységre jellemző keresetet törlő törvényben azonban van egy átmeneti rendelkezés is, amely azt mondja, hogy mivel a tevékenységre jellemző kereset szerinti tb fizetési szabály „meglehetősen összetett”, azért azokkal a vállalkozókkal szemben, akik ezt nem megfelelően alkalmazták, az APEH nem szabhat ki mulasztási vagy adóbírságot. Azonban ebből a mondatból kimaradt, hogy az a tiltás, hogy járulékhiányt se állapíthasson meg és fizettethessen be az APEH egy utólagos ellenőrzésnél. Azt hittük, véletlenről van szó, de kiderült, hogy nem.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kérdeztük, véletlenül, vagy akarattal fogalmazták-e így a törvényt. A következő választ kaptuk: tekintettel arra, hogy a tevékenységre jellemző keresettel összefüggő járulékszabályok nem visszamenőleges hatállyal kerültek törlésre, ezért a rendelkezések 2010-re érvényesek maradnak.

További részletek a FigyelőNet.hu-n.

Forrás: FN.hu


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.