Mekkora is lesz az adócsökkentés?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kormánypárti politikusok érdemi adócsökkentésről, ellenzékiek jelentéktelen adóvágásról beszéltek a 2017-es adócsomag parlamenti vitájában. A kormány a feketegazdaság ellen hozott adólépésekre büszke leginkább, az ellenzéknek a műemlék épületek felújításának tervezett adókedvezménye fáj legjobban.


Kormány: adócsökkentést, fehéredést hoz az adócsomag

Kiszámítható, hiteles és következetes adópolitika eredménye az Országgyűlés előtt fekvő adócsomag, amelynek legfongtosabb eleme, hogy az állam az áfacsökkentés nyomán 55 milliárd forintról mond le az emberek javára – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti- és adóügyekért felelős államtitkára a 2017-es adócsomag országgyűlési vitáját megnyitó expozéjában.

A jövő évi adótörvények második alappillérének az adminisztráció-csökkentést nevezte, amely az adótartozással bíró magánszemélyek 200 ezer forintig terjedő, automatikus, pótlékmentes részletfizetési lehetőségében, valamint a családi adókedvezmény adminisztrációjának egyszerűsítésében (a másik szülő munkáltatójának aláírása nem kell a kedvezmény igénybevételéhez) érhető tetten.

A harmadik pillér a vállalkozásbarátság: az adócsomag oldja a hazai társadalmi röghözkötöttséget – mondta az államtitkár, aki szerint „a nagyobb városokban szinte teljes a foglalkoztatottság”, és a csomagban megjelenő adókedvezmények a munkaerő vidéki mobilitását ösztönzik.

Tállai András kiemelte a K+F-központok Magyarországra telepítése és itt tartása érdekében bevezetendő adókedvezményt, amelynek értelmében 2017-től a társasági adóban fel nem használt adókedvezmény 50 százalékával csökkenhető lesz a kutatók után fizetett szociális hozzájárulási adó; cserébe ezeknek a társsaságoknak fiatal kutatókat kell gyakornoki álláshoz segíteniük.

Tállai András a 2017-es adócsomag expozéja közben

 

Segítjük a tőzsdére lépést: általános esetben 3 év alatt kapható megbízható adózói minősítés a NAV-tól; tőzsdei cégek – természetesen ha nincs adótartozásuk – már működésük első évében megkaphatják ezt – közölte Tállai András.

Az államtitkár kiemelte a Karrier-híd kedvezmény újjászületését: ennek értelmében egy éven keresztül a közszférából a versenyszférába „igazoló” munkavállaló után új foglalkoztatójának a szociális hozzájárulási adó felét kell csak megfizetnie.

Az adótörvényeket a gazdaságfehérítés adócsomagjának nevezte Tállai András: az online számlázás és a tételes áfa-nyilatkozat értékhatárának 100 ezer forintra csökkentése érdemben visszaszoríthtja a láncolatos áfacsalásokat, így tízmilliárdokban mérhető bevétel-növekedésre számíthat a büdzsé.

A reklámadó szabályainak megváltoztatását, a magyar google adót történelmi lehetőségnek nevezte a politikus. A teljes magyar reklámtorta negyedét kihasító világcégek adózni fognak az exponenciálisan növekvő bírságtételek nyomán – vélte Tállai Andrtás.

Az államtitkár expozéjában elhangzott: a NAV dolgozói 30-50 százalékos fizetésemelést kaphatnak az életpályamodell bevezetésével.

Mengyi Roland, a Fidesz vezérszónoka elmondta: a költségvetés és az adótörvények tavaszi tárgyalása, a korai tervezés azt üzeni, hogy Magyarország biztos pont a kiszámíthatatlan világban, ahová érdemes befektetni, ahol lehet tervezni.

MSZP: nincs adócsökkentés

Ha valamennyi adónemet nézzük, akkor az elmúlt években nőtt a vállalkozások és a társadalom adóterhelése; egy-két adó csökken, párhuzamosan csendben növekednek más adóbevételek; 2010 óta több tucat adófajtát vezettek be – mondta Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka. A minimálbér 2010-es megadóztatása nyomán a legalacsonyabb adható fizetés vásárlóértéke ma kisebb, mint 2010-ben volt – érvelt a politikus, aki szerint ez azt jelenti, hogy érdemben nőtt a dolgozói szegénység, vagyis két kereső mellett is élhet létminimum alatt egy család. Ezek a jövedelmi viszonyok a kivándorlás táptalaját jelentik, mert bárhová megy a magar munkavállaló, ott meg tud élni a minimálbérből, ami itthon lehetetlen – fogalmazott Burány Sándor.

A szocialista politikus megismételte: a családi adókedvezmény jelentette támogatás túlnyomó része a jómódúakhoz jut, miközben az alanyi jogon, jövedelemtől függetlenül járó családi pótlék összege hosszú évek óta nem nő.

Az MSZP valamennyi alapvető élelmiszerrre kiterjesztené az áfacsökkentést, és nehezményezi, hogy a vendéglátás áfacsökkentéséből a menzák nem részesednek – mondta Burány Sándor.

„Az új elit bátor támogatása a műemlékvédelmi felújítások adókedvezménye, amelynek maximuma akár 32 milliárd forint is lehet”– fogalmazott a politikus, aki szerint ez az adókedvezmény különösen gáláns, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy a jövedéki adó emeléséből 20 milliárd forintos bevétel-növekedésre számít a kabinet.

Változásfigyeltetés

Ne maradjon le!

Használja Változásfigyeltetés szolgáltatásunkat az Önt érdeklő jogszabályok, jogterületek és tárgyszavak figyeltetésére!

Megrendelés >>

KDNP: kollektív hazugság volt a minimálbér adómentessége

A szocialista kormányok adópolitikája folytathatatlan volt, mert kollektív hazugságra épült: nagyon sok volt a minimálbérre bejelentett dolgozó, ráadásul IMF-hitel mentette meg az országot a gazdasági összeomlástól. A Fidesz-kormányok mindezt korrigálták, és most van lehetőség érdemi adócsökkentésre – válaszolt Burány kritikájára Hargitai János, a KDNP vezérszónoka. A poltikus szerint számos műemléképület van Magyarországon, mindegyikük megújulhat, és nagyon helyes, hogy ezt a folyamatot ösztönzi a kormány.

A parlamenti ciklus legfontosabb adótörvénye van előttünk, mert már abban a helyzetben van az ország, hogy mindenkit előnyösen érintő adókedvezmények jöhetnek – fogalmazott Hargitai János. A KDNP politikusa rendkívül sikeresnek nevezte a feketegazdaság elleni harcot (az online pénztárgépek, az ekaer és az online számlázás bevezetését), aminek az ad különös jelentőséget, hogy a többlet-adóbevételek nyomán nincs szükség adóemelésekre és új adók bevezetésére sem.

A Jobbik másként lépne fel az áfacsalás ellen

Örömmel olvastam a törvényjavaslatot, az áfacsökkentés,a feketegazdaság elleni fellépés és az adminisztráció-csökkentés a Jobbik programja; ezzel együtt a módosítások jelentős részét már régebben be kellet volna vezetni – mondta Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka.

Az online pénztárgépek és az online számlázás bevezetése nem szolgálja a kkv-k érdekeit – vélekedett a politikus, aki szerint mindez inkább nagyberuházás, amelyen kormányközeli cégek nyerészkednek majd, a kkv-k pedig drágán kapják meg az új és kötelező szolgáltatást. Szilágyi György nehezményezte, hogy az intézkedések mellett a kaszinókban továbbra sem lesznek online pénztárgépek. A Jobbik vezérszónoka úgy vélte, hogy az áfacsalások ellen inkább jóval több adóellenőrzéssel és kemény, elrettentő büntetési tételekkel kellene fellépni.

A Jobbik is valamennyi alapvető élelmiszer áfakulcsát csökkentené. Szilágy György Romániával példálózott, ahol a teljeskörű áfacsökkentés 19 százalékkal növelte a kiskereskedelmi forgalmat, míg a 2017-tól tervezett hazai élelmiszeráfa-csökkentés mindössze a fogyasztói kosár 6-7 százalékát érinti.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése csak a feketepiac érdekeit szolgálja, a jövedéki adó emelése – a növekvő szállítási költségeken keresztül – elviheti az áfacsökkentés hatását, míg a google-adó beszedése kivitelezhetetlen, ahogyan az online kaszinókat blokkolni kívánó törvény sem működik – kommentálta a kormány javaslatait a politikus.

LMP: formális a vita

Értelmetlen tavasszal tárgyalni a jövő évi költségvetés és az adótörvények tervezetét, mert nem ismerjük az idei gazdasági folyamatokat – vélekedett Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka. A költségvetés, az azt megalapozó törvényjavaslatok és az adótörvények egyidejű tárgyalása sem ésszerű, mert az egyik törvényjavaslat esetleges megváltoztatása hartással van a másik kettőre is, mégsem módosulnak azok automatikusan. Mindez azt jelenzi, hogy az érdemi döntések nem az Országgyűlésben születnek – mondta.

Az áfacsökkentés és a családi adókedvezmény kiterjesztése 0,5 százalékkal sem csökkenti a büdzsé bevételi főösszegét – ezt nem lehet adócsökkentésnek nevezni. Kis túlzással a kormány többet fog költeni az adócsökkentés reklámozására, mint amennyi az adócsökkentés összege – vélekedett az LMP vezérszónoka.

Az adórendszer probléminak gyökere „a gazdagokat segítő, a szegényeket büntető egykulcsos adó” – mondta a politikus, aki az alapélelmiszerek szélesebb körének áfáját csökkentené, és „magánérdekeket szolgáló törvénynek” minősítette a műemlékvédeli felújítások adókedvezményét.

Három Navigátor adózási, számviteli témában,

15% kedvezménnyel

A csomag tartalmazza az Art. Navigátort, az Áfa Navigátort, és a Számviteli Navigátort, amelyek a csomagkedvezménytől függetlenül külön is rendelhetőek!

Megrendelés >>


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.