Nagy hal: 650 milliós adócsalást lepleztek le


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Vám és Pénzügyőrség (VPOP) majdnem 650 millió forintos adócsalást derített fel, az akcióban lefoglaltak közel 800 kilogramm arany- és ezüstékszert, valamint 25 millió forint készpénzt – jelentette be Kanta Tünde, a VPOP bűnügyi igazgatója a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Elmondta: több Magyarországon bejegyezett cég úgy próbálta csökkenteni áfa-befizetési kötelezettségét, hogy arany- és ezüst ékszereket hozatott Törökországból, majd szlovák gazdasági társaságokkal folytatott fiktív ügyletek közbeiktatásával ezeket az ékszereket az általános forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítette Magyarországon.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a lefoglalt értékek fedezik a történek miatt kialakult majdnem 650 millió forintos adóhiányt. A tájékoztatás szerint titkos nyomozás után, kedden egyszerre 32 helyen csaptak le a pénzügyőrök, az akcióban 16 embert hallgattak ki gyanúsítottként, négyet őrizetbe vettek.

Budai Bernadett kormányszóvivő a tájékoztatón hangsúlyozta: a Csillagszóró hadművelet – amelyben hét hatóság együtt végez ellenőrzéseket – eredményes és sikeres.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.