Nagy hal: 650 milliós adócsalást lepleztek le


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Vám és Pénzügyőrség (VPOP) majdnem 650 millió forintos adócsalást derített fel, az akcióban lefoglaltak közel 800 kilogramm arany- és ezüstékszert, valamint 25 millió forint készpénzt – jelentette be Kanta Tünde, a VPOP bűnügyi igazgatója a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.

Elmondta: több Magyarországon bejegyezett cég úgy próbálta csökkenteni áfa-befizetési kötelezettségét, hogy arany- és ezüst ékszereket hozatott Törökországból, majd szlovák gazdasági társaságokkal folytatott fiktív ügyletek közbeiktatásával ezeket az ékszereket az általános forgalmi adó megfizetése nélkül értékesítette Magyarországon.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője a sajtótájékoztatón úgy vélekedett: a lefoglalt értékek fedezik a történek miatt kialakult majdnem 650 millió forintos adóhiányt. A tájékoztatás szerint titkos nyomozás után, kedden egyszerre 32 helyen csaptak le a pénzügyőrök, az akcióban 16 embert hallgattak ki gyanúsítottként, négyet őrizetbe vettek.

Budai Bernadett kormányszóvivő a tájékoztatón hangsúlyozta: a Csillagszóró hadművelet – amelyben hét hatóság együtt végez ellenőrzéseket – eredményes és sikeres.

Forrás: PrivátBankár


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.