Nagy vízválasztó előtt az evások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén és jövőre jelentősebb változások következnek az evások életében, vagyis az idei és a jövő évi teljesítések egyelőre csak nehezen becsülhetők meg.

Az evások átlagosan 6,8 millió forint bevételt produkáltak tavaly az adóhatóság adatai alapján. Összesen 96,3 ezren eváztak, ami kis mértékű csökkenést jelent a 2007-es évhez képest (akkor 98 ezer vállalkozás tartozott a körhöz). Az összetétel nem változott jelentősen, ám tovább emelkedett a társas vállalkozások aránya: míg 2007-ben még csak 53, addig tavaly már 55 százalékot tett ki a cégek aránya – az egyéni vállalkozókhoz képest. A bevétel valamelyest (6,5 százalékot) emelkedett, 620 milliárd forintról 654 milliárd forintra.

Az idén és jövőre jelentősebb változások következnek az evások életében, vagyis az idei és a jövő évi teljesítések egyelőre csak nehezen becsülhetők meg. Az idei év jelentős változása az áfakulcs emelkedése: az év második felében az evások ötszázalékos ajándékot kapnak az államtól: júliustól ugyanis az áfa normál kulcsa húszról 25 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy ennyivel nőtt az evások bevétele is. Ezt a növekményt azonban az idén még nem fölözi le az állam, vagyis az eva kulcsa változatlanul 25 százalék marad.

A kedvezőtlen változás jövőre lép majd a rendszerbe, hiszen a 25 százalékos áfát kompenzálandó 30 százalékra emelkedik az eva kulcsa. Emellett még egy dolog ronthatja az evások jövedelempozícióját, ez pedig az úgynevezett piaci viszonyoknak megfelelő jövedelem. Vagyis a főállású evás egyéni vállalkozók, illetve társaságok főállásban közreműködő tagjai jövőre már nem a minimálbér után kell, hogy megállapítsák a járulékfizetés alapját, hanem a piaci viszonyoknak megfelelő jövedelmet kell alapul venniük.

Márpedig ez az evások esetében bizonyosan magasabb az átlagbérnél – ez az APEH adatai szerint havi 159 ezer forint -, hiszen a kör túlnyomó többsége a szolgáltatószektorban tevékenykedik, a kimutatások szerint leginkább a gazdasági szolgáltatás és az ingatlanügyletek területén elterjedt. Számukra lényegében elvész a kedvező adózási forma, gyakorlatilag mindegy lesz, hogy vállalkoznak vagy munkavállalók lesznek. A statisztikák szerint az összes evás nagyjából fele eshet ebbe a körbe.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács új szabályokról állapodott meg a forrásadó-eljárásokra vonatkozóan

A Tanács megállapodásra jutott a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló gyorsabb és biztonságosabb eljárásokról, amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a […]

2024. május 24.

Varga Mihály: a kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett

A kormány kitart az adócsökkentés politikája mellett, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság teljesítménye nőtt, miközben az adóelvonás mértéke csökkent – mondta a pénzügyminiszter a Magyarország tíz legnagyobb adózója elismerés átadó ünnepségén pénteken, Budapesten.

2024. május 24.

A közvetett adózás rendszere Egyiptomban (1. rész)

Egyiptom modern áfa-szabályozása 2016-ra datálható, ekkor lépett életbe az új áfa-törvény, amely felváltotta a korábbi termék-szolgáltatás jellegű adót. A törvény két jelentős módosításon esett át, először 2020-ban, majd 2022-ben.