NAV-figyelő, 20. hét: bírságolási szabályokról tájékoztatott a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ingatlan-bérbeadás adózásáról és az új Art. bírságolási szabályairól tájékoztatott többek között a NAV.


1. Ingatlanbérbeadás – jogszabályszerűen

Az ingatlanbérbeadásból származó jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, mely után a bérbeadó 15% személyi jövedelemadó fizetésére kötelezett. A bevétellel szemben lehetőség van költséget elszámolni. Kétféle mód közül választhatunk a költségelszámolást illetően: a 10%-os költséghányad, vagy a tételes költségelszámolás. A személyi jövedelemadón túl 2017. év végéig egészségügyi hozzájárulási kötelezettség is terhelte az ilyen jövedelmet, ez azonban 2018-tól eltörlésre került.

A fentieken kívül az áfáról sem szabad megfeledkezni. Mivel rendszeres bevételszerző tevékenységről van szó, ezért az adózó bérbeadóként az áfa alanyává válik. Ez akkor is igaz, ha a magánszemély nem kér adószámot. Főszabály szerint az ingatlan bérbeadás az áfa szempontjából adómentes szolgáltatásnak minősül, a bérbeadó azonban választhatja az adókötelessé tételt.

A NAV összefoglalója tartalmazza a főbb tudnivalókat.

2. Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye

Az adózó adókedvezményre jogosult energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás végrehajtása esetén. Az igénybe vehető adókedvezmény az adóév során beruházással kapcsolatban elszámolt költség 30%-a, de legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg (speciális esetekben magasabb összegben is igénybe vehető). Az adókedvezmény a beruházás adóévében, valamint az azt követő öt adóévben vehető igénybe – az adózó döntésétől függően. Bővebb információkat a NAV tájékoztatójából tudhatunk meg.

3. Útmutató

Igen részletes tájékoztatót tett közzé a NAV az új Art. és annak háttérszabályai szerinti bírságolási szabályokról.

4. Már elérhetőek a júniusi üzemanyagárak

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

5. Az AEO engedéllyel kapcsolatos kérelmek…

…elektronikus benyújtására vonatkozó tudnivalókról itt értesülhetünk.

6. Múlt heti feketelisták szereplői

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

7. Frissített intézkedések

Az elmúlt hét során frissítésre került az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája.

8. Vám-téma

A NAV ismét hasznos listával rukkolt elő. A múlt heti lista tartalmazza a 

– a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény,

– a megújuló energia közlekedési célú felhasználásának előmozdításáról és a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló 2010. évi CXVII. törvény,

– a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény

hatálya alá tartozó ügyek elektronikus ügyintézéséhez rendszeresített nyomtatványok alkalmazására vonatkozó információkat.

9. A NAV-ot is elérte a GDPR-hullám

Az adatvédelmi tisztviselő elérhetősége itt.

10. HIRDETMÉNY

…közigazgatási bírság kiszabása tárgyában hozott elsőfokú határozatról.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2021. július 29.

Ingatlanhoz kapcsolódó termékértékesítések és szolgáltatások teljesítési helye – II. rész

A cikksorozat első része tisztázta a hazai és az uniós szabályozás ingatlanhoz kapcsolódó fogalmait, kitért arra, hogy az ingatlanok vonatkozásában mely ügyletek minősülnek termékértékesítésnek, illetve mi keletkeztet adóalanyiságot. A cikksorozat második része az ingatlanokkal kapcsolatos ügyletek teljesítési helyéhez kapcsolódóan a szolgáltatások jellemzőit és besorolását ismerteti részletesen. Az Adó szaklap cikke.