NAV-Figyelő 20. hét: Transzferár ellenőrzés és gyakori kérdések, ma lejáró SZJA-bevallási határidő


Közeledik a társasági adó bevallásának határideje, melynek része a transzferár-adatszolgáltatás is. A NAV tájékoztatót adott ki a transzferár-ellenőrzés főbb szabályairól. SZJA bevallási határidő is van, figyelmeztet a NAV-Figyelő eheti száma.

Transzferár ellenőrzés

Közeledik a társasági adó bevallásának határideje, melynek része a transzferár-adatszolgáltatás is. A NAV tájékoztatót adott ki a transzferár-ellenőrzés főbb szabályairól, melyben az alábbiakról tájékoztat.

Mivel a transzfelárazás jelentős kockázatot hordoz magában, a hatóság ellenőrzési tervében 2024-ben is kiemelt helyet kaptak a kapcsolt vállalkozások és a transzferárak.

A tájékoztató szerint sarkalatos pontja az ellenőrzéseknek a kapcsolt tranzakciók helyes dokumentálása (TP-dokumentációk), valamint a társaságiadó-bevallás részeként benyújtandó transzferár-adatszolgáltatás (TP-adatszolgáltatás), melyeket az előző évvel azonos módon kell megtenni.

A 2023-as kapcsolt tranzakciók vizsgálatakor a NAV főbb irányvonalai az alábbiak:

  • a tranzakciók és a kapcsolt felek széles körű elemzése,
  • a részletes értéklánc bemutatása,
  • a kapcsolt felek részletes, funkcionális elemzése,
  • a döntési kompetencia és a pénzügyi kapacitás,
  • az összevonhatóság a szigorúbb szabályok tükrében,
  • a TP-dokumentáció összeállítása a megváltozott feltételek alapján,
  • a TP-adatszolgáltatás a TP-dokumentációval összhangban.

A fentiek ismeretében a hivatal arra kéri az adózókat, hogy a TP dokumentáció elkészítésekor legyenek különösen körültekintők, ugyanis a súlyosan hibás vagy hiányos, illetve a hiányzó transzferár-dokumentációk miatt a NAV akár ötmillió forint mulasztási bírságot is kiszabhat – dokumentumonként.

A transzferár-adatszolgáltatás alapjai

A NAV útmutató adott ki a transzferárral adatszolgáltatással kapcsolatban, amelyben a leggyakrabban felmerülő kérdésekre kívánt válaszolni. Az alábbiakban ebből a tájékoztatóból néhány fontos elem található.

A NAV mindenekelőtt azt emeli ki, hogy a transzferár adatszolgáltatására azon adózó kötelezett, aki:

– a társasági adó alanya,

– az adóév utolsó napján nem minősül kisvállalkozásnak (vagy mikrovállalkozásnak),

– gazdasági társaság, egyesülés, szövetkezet, európai részvénytársaság, európai szövetkezet, külföldi vállalkozó,

– nem közhasznú nonprofit gazdasági társaság, és

– az állam nem rendelkezik benne közvetlenül vagy közvetve többségi befolyással.

Amennyiben az adózó beleesik a fent említett körbe, akkor kell adatot szolgáltatnia, ha a kapcsolt vállalkozással kötött hatályos szerződése, vagy a Tao. törvény vonatkozó bekezdései alapján az adóévben teljesítés történt.

A hatóság arról is tájékoztat, hogy az NGM rendeletben találhatóak olyan ügyletek, amelyek mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Ezek az ügyletek a rendeletben olvashatók

Az adatszolgáltatást az éves társaságiadó-bevallásokban (’29; ’29EUD; ’71) kell teljesíteni. Ebben jelölnie kell az adózónak, ha adatszolgáltatásra kötelezett. Az adóhatóság kiemeli, hogy az ATP lapokat ügyletenként kell kitölteni.

Az útmutató érinti tovább a 100 millió forintos mentesülési értékhatárral kapcsolatos felmerülő kérdéseket, az ügyletek TEÁOR kód besorolását, valamint sok, a gyakorlatban felmerülő speciális esethez tartalmaz információkat.

A teljes tájékoztató az adóhatóság honlapján érhető el.

Ma lejár a SZJA-bevallás tervezet kiegészítésének határideje

Május 21-én, azaz ma éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a NAV által készített szja-bevallási tervezetet, tájékoztat róla a hatóság. Ezt legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők tehetik meg, a NAV honlapjáról elérhető webes felületen, az eSZJA portálon.

Azoknak a személyeknek, akik nem módosítanak a tervezeten – az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve – a kiajánlott tervezet lesz a bevallásuk május 21-ével.

Az adóhatóság arra kéri azokat az adózókat, akik postai úton kapták meg a tervezetet, hogy nézzék át a papíralapú tervezetet, illetve olvassák el a mellékelt tájékoztatót, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható.

Akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és az 500 ezer forintot meg nem haladó szja- és szocho-fizetési kötelezettségükre részletfizetést kérnének, papír alapú bevallási tervezet esetén a melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteniük és visszaküldeniük, szintén május 21-éig.

Az e-SZJA felületen elérhető bevallási tervezet is kiegészíthető a visszaigénylési adatokkal és a részletfizetési nyilatkozattal, továbbá az adó bankkártyával befizethető a felületen is.

Fontos tudni, hogy az szja és a szocho befizetésekor azadóazonosító jelet vagy adószámot az átutalás vagy csekk „közlemény” rovatában mindig fel kell tüntetniE nélkül a NAV a befizetett adó összegét csak késve tudja a befizetőhöz kapcsolni.

A tervezettel kapcsolatban felmerülő kérdésekkel, észrevételekkel, valamint általános tájékoztatás kérésével az előzetes regisztráció nélkül is ingyenesen hívható NAV Infóvonalat kereshetik az adózók, a 1819-es telefonszámon. A hatóság tájékoztatása szerint az Infóvonal májusban hosszított nyitva tartással érhető el, május 21-én 8 óra 30 perctől 20 óráig.

A NAV-figyelőben a fentieken túl sok másról, egyebek között friss adótraffipax-információkról olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

Hullócsillagok – adócsaló médiavállalat omlott össze

Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység.