NAV-figyelő, 27. hét: önellenőrzés az eÁFA rendszerben


Az eÁFA-rendszeren keresztül már az önellenőrzések is benyújthatók mind a webes felületen, mind gép-gép kapcsolaton keresztül. Újabb hírekkel jelentkezik a NAV-figyelő.

 eÁFA – benyújtható az önellenőrzés

A NAV közleményében arról tájékoztat, hogy az eÁFA-rendszeren keresztül már az önellenőrzések is benyújthatók mind a webes felületen, mind gép-gép kapcsolaton keresztül.

Az adóhatóság folyamatosan dolgozik az idén indult eÁFA-rendszer további fejlesztésén, és most a működésének második mérföldkövéhez érkezett: az alapbevallásokon túl már az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzése – valamint helyesbítése, illetve javítása – is lehetséges.

A gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények is járnak. Így, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül nyújtják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig  csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

Fontos, hogy az új funkciókkal változik az eÁFA webes felületének tartalma is, valamint a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosult. Ez utóbbiról az informatikai fejlesztéseket végzőket már korábban tájékoztatta az adóhatóság az eÁFA GitHub felületén.

A NAV-figyelőben az ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózásáról és adótraffipax információkról is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

A magyar adórendszer modernizációja: az eÁFA-bevallás

Az eÁFA-rendszer 2024-es magyarországi bevezetése új korszakot nyitott az adóbevallások terén. Ez az innovatív, digitális megoldás jelentős változást hozott az ÁFA-bevallás folyamatában, amely megkönnyítheti a vállalkozások és könyvelők munkáját. S bár az új lehetőségek használata még önkéntes, várható, hogy hamarosan felváltja a hagyományos ÁNYK nyomtatványokat. Ennek ismeretében pedig minden vállalkozásnál érdemes elkezdeni a felkészülést az eÁFA-„konform” ügyviteli folyamatok és nyilvántartások kialakítására.
2023. november 21.

Adócsomag 2024: jön az eÁfa, visszavonták a 2025-ös módosításokat

A kormány bevezeti az eÁfa és az eNyugta rendszereket, kezeli az amerikai-magyar kettős adóztatásról szóló egyezmény megszűnésével előálló helyzetet, adómentessé teszi a lottóötöst, és kevésbé izgalmassá a NAV feketelistáit. A vállalkozók számára 2025-től hatályba lépő adó- és járulékfizetési változtatásokat végül visszavonták. Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adócsomagot.