NAV figyelő, 29. hét: bejelenteni a bejelentőt

Szerző: Kertész Gábor
Dátum: 2017. július 24.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzmosás elleni szabályok szigorodásáról, s sok más egyébről tájékoztatott múlt héten a NAV.
 


1.„Köszönjük” Al Capone!

Al Capone volt, aki az illegális üzleteiből szerzett bevételeit más legális üzletein – pl. önkiszolgáló mosodákon – futtatta át, és mosta így tisztára. Sőt egyes esetekben valóban a frissen nyomott hamis bankókat is a saját mosodájában rakta be egy Eco programra, hogy azok használt hatást keltsenek majd a fizetéskor. Ez azonban napjainkra természetesen bőven túl haladt ezen, és nem kis fejfájást okoz a hatóságoknak és az alábbi körbe tartozó szolgáltatóknak a kapcsolódó preventív szabályok miatt.

A pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó szolgáltató köteles kijelölni egy vagy több személyt, akik a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda számára küldött bejelentések továbbításáért felelősek. Többnyire a bankok, pénzváltók, ügyvédek, könyvelők, adótanácsadók kötelesek a törvény által előírt bejelentésnek eleget tenni. A bejelentési feladatokat ellátó személy nevéről, beosztásáról a tájékoztatást 2017. július 26-ig kell megtenni. Azon szolgáltatók, akik 2017. június 26-át (a törvény hatályba lépésének napja) követően kezdi meg tevékenységét, öt napon belül kell a kijelölt személy adatairól a tájékoztatást megtennie. A tájékoztatásnak ügyfélkapus regisztrációval, a VPOP_KSZ17 elnevezésű nyomtatványon lehet eleget tenni.

http://www.nav.gov.hu/nav/fontos/Tajekoztato___A_NAV_P20170721.html

2.Tájékoztató a közbeszerzési eljárás alapján kötött szerződések teljesítéséről

Itt tekinthető meg a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések teljesítéséről szóló tájékoztató.

3.Felhívás fölgáz beszerzésre

Lényeges tudnivalók az alábbi linken:

http://www.nav.gov.hu/nav/kozerdeku_adatok/altalanos_kozzeteteli_lista/3_3_mukodes/kozbeszerzes/ajanlati_felhivasok/Foldgaz_beszerzes_20170719.html

4. Pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

Az elmúlt hét folyamán ismét frissítésre került az Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések listája.

http://www.nav.gov.hu/nav/penzmosas/korlatozo_intezkedesek/Europai_Unio_altal_elrendelt_penzugyi_vagyoni.html

5. Fémkereskedelmi piaci értékek szeptemberben

A NAV közzétette a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokra vonatkozópiaci értékeket, 2017. július hónapra vonatkozóan.

http://www.nav.gov.hu/data/cms439758/ATLAGAR_PUB.pdf

 

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek:


A szocializmus építése (1948-56) – 1. rész
2019. március 22.

Az ország erőltetett újjáépítése valósult meg az úgynevezett Rákosi-korszakban. A kuláküldözés, a magántulajdonon alapuló gazdaság ellenséggé tétele napi gyakorlat volt ebben az időszakban. A politikai vezetés az eszközökben nem nagyon válogatott, a cél elérése érdekében az adózást és az adóztató apparátust is eszközként használták fel.

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról
2019. március 21.

Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról

Az adóhatóság honlapján tájékoztató jelent meg „Gyakori kérdések és válaszok az szja-bevallásról” címmel. Az összeállítás választ ad a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Cikkünkben bemutatjuk ezeket a kérdéseket.

Új brit adóhatósági tájékoztató no-deal Brexit esetére
2019. március 20.

A Brexittel kapcsolatban az eredeti, március 29-i határidő közeledtével egyre nagyobb a bizonytalanság, ebben a helyzetben pedig fokozottan igaz, hogy a leginkább körültekintően a megállapodás nélküli kilépésre való felkészüléssel járhatunk el.

A kormány napirendre veheti a szállásáfa-csökkentést
2019. március 20.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében szerdán Budapesten.