NAV-Figyelő 3. hét – Felülvizsgálandó képviseleti jogosultságok és frissülő jogosultság-bejelentő


2023. január 28-án új adatlapot vezet be a NAV az állandó meghatalmazások bejelentésére. A nyomtatvány neve: UJEGYKE. Az UJEGYKE az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is beadható lesz majd. További érdekességek a NAV-Figyelőben.

Megújul az ’EGYKE’, az állandó meghatalmazások bejelentésére szolgáló nyomtatvány

2023. január 28-án új adatlapot vezet be a NAV az állandó meghatalmazások bejelentésére. A nyomtatvány neve: UJEGYKE. Az UJEGYKE az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) is beadható lesz majd.

Fontos, hogy az adóhatóság a változatlan és érvényes jogosultságokat hivatalból átvezeti majd az új rendszerbe, azokat, akiknek pedig változnak a jogosultságai, értesíti. A meghatalmazásokkal létrehozott jogosultságokat mindenképpen felül kell vizsgálni majd.

Az UJEGYKE adatlapon átfogó ügycsoportokra, ügytípusokra lehet majd meghatalmazást adni. A kiválasztott ügycsoportban a képviselő az ügyek minden mozzanatában eljárhat minden formában (személyesen, elektronikusan, papír alapon, telefonon). Nem kell így tehát külön jelölni az iratbetekintés, lekérdezés, adatszolgáltatás tevékenységekre majd a jogosultságot, mert ügycsoporton belül ez automatikusan jár majd a képviselőnek.

UJEGYKE adatlapot kell beadni:

  • ha a meghatalmazott korábbi jogosultságai szerint nem jogosult egy átfogó ügycsoport intézésére
  • ha egy képviselő kizárólag telefonos ügyintézésre volt jogosult
  • ha egy korábbi jogosultság nem megfeleltethető egy/az új ügycsoportnak, vagy túlzott mértékű tartalmi változáshoz vezetne

Az új jogosultságokat minden meghatalmazónak és meghatalmazottnak fontos felülvizsgálni, mivel a bejelentett állandó meghatalmazások alapvetően befolyásolják, hogy az ügyfél adott ügyében kivel tart kapcsolatot a NAV. Ha az ügyfélnek a NAV-hoz bejelentett állandó meghatalmazottja van, a NAV jellemzően neki kézbesíti a hivatalos iratokat, illetve a meghatalmazott által küldött iratot az ügyfél nevében küldöttnek tekinti.

Az átállás miatt technikai okok miatt 2023. január 27-én 10 órától EGYKE adatlap már nem adható be, UJEGYKE nyomtatványt pedig az ÁNYK-ban január 27-én 15 órától, míg az ONYA-ban január 30-án 8 órától lehet benyújtani.

2023. január 30-tól az állandó meghatalmazásokat online már az ONYA-ban kell benyújtani, és az eBEV portálon január 23-án 12 órától nem lehet új képviseleti bejelentést tenni, illetve meglévőt módosítani.

A NAV figyelőben még az alábbiakról olvashat IDE kattintva:

  • Az amerikai végső anyavállalattal rendelkező multinacionális cégek országonkénti jelentéstétele érdemben nem változik a Pénzügyminisztérium közleménye alapján
  • Frissülő információs füzetek,
  • Adótrafipax
  • Közzétette a NAV a 2023. januárra vonatkozó üzemanyagárakat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

Ingatlanok adózása: záródó kiskapu az illetékfizetésnél

Az ingatlanfejlesztési projektek tekintetében is jelentősebb változások léptek életbe a 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján. Elsősorban az általános forgalmi adó esetében találunk olyan szabályokat, amelyek könnyítéseket tartalmaznak. Ilyen például az új lakás értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának meghosszabbítása, ugyanakkor az illetékek esetében gyakorlatilag az utolsó kiskaput is bezárta a jogalkotó. A legfontosabb, ingatlanokat érintő változásokat a WTS Klient adószakértője, Gyányi Tamás foglalta össze.