NAV-figyelő, 34. hét: ismét emelkedett a jegybanki alapkamat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kérdőíve érdeklődik az EU a kkv-k tapasztalatairól vitás adóügyekben.

Változott a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2021. augusztus 24-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 30 bázisponttal emelte, és 2021. augusztus 25-i hatállyal 1,50 % mértékben határozta meg. Mindez befolyásolja a késedelmi kamat és az önellenőrzési pótlék mértékét.

Európai Bizottság kérdőívet tett közzé a kkv-k határokon átnyúló adóügyeit érintően

A NAV által közzétett felhívás alapján az Európai Bizottság a határokon átnyúló ügyletek  egyszerűsítéséhez a kis- és középvállalkozások véleményét kéri az egész EU-ban. A Bizottság egy olyan uniós programon dolgozik, amely akár azt is lehetővé tenné, hogy az adóalanyok a lakóhelyük, illetve székhelyük szerinti tagállam adóhatósága előtt intézhessék határon átnyúló üzleti tevékenységükhöz kapcsolódó vitás adóügyeiket.

jegybanki aalapkamatA felmérés abban lesz segítségére a EU-s döntéshozóknak, hogy hogyan lehetne megkönnyíteni az uniós vállalkozások adóvitáinak határon átnyúló megoldását.

Egy ilyen program célja az lenne, hogy az adóhatóságok preventív módon közösen oldhassák meg az EU-n belül működő kis- és középvállalkozások határokon átnyúló adózási kérdéseit. Az EU által bevezetni kívánt program lehetőséget kínálna az adózóknak arra, hogy a lakóhelyük szerinti tagállam adóhatóságához nyújtsák be a jelzésüket egy adózási problémával kapcsolatosan, ha az határokon átnyúló tevékenységeik során merült fel. Az adóhatóság ezután továbbítja az információt a másik tagállam illetékes hatóságához, és megpróbálnak közös döntést hozni az ügyben.

A Bizottság azt reméli, hogy az adózók tapasztalatai a helyi adóhatóság és más adóhatóságok közötti viták rendezésében, továbbá elvárásaik és ötleteik segíthetnek egy olyan keret kialakításában, amely támogatja az EU-n belüli vállalkozásokat.

A NAV figyelőben friss adótraffipax-információkat is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. július 27.

NAV-figyelő, 30. hét: megjelent az új járulékbevallás-tervezet

Az új járulékbevallás-tervezet már tartalmazza az új Tbj. és a szociális hozzájárulási adó módosulása miatti változásokat. A felszolgálási díj is társadalombiztosítási járulékalap lett. Újra fizetni kell EKAER-ben a kockázati biztosítékot az arra kötelezetteknek.