NAV-figyelő, 30. hét: módosultak a távmunkával kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A távmunkában végezhető munkakörök már nem korlátozódnak le a számítástechnikai eszközzel végezhető tevékenységekre.

  1. Változás az otthoni munkavégzéshez kapcsolódó szabályokban

2021. július 3-i hatállyal módosult a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet. (a továbbiakban: Kormányrendelet)

Távmunkavégzés esetén a munkavállaló a munkát a munkaidő egy részében vagy egészében a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen végzi. A Kormányrendelet is kimondja, hogy munkaszerződésben kell megállapodni a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában.

A módosítás következtében a veszélyhelyzet idején a távmunkában végezhető munkakörök már nem korlátozódnak le a számítástechnikai eszközzel végezhető tevékenységekre, hanem a Kormányrendelet bevezetve a „nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunka” fogalmát, számos más munkakör esetében is lehetővé teszi a távmunkában történő munkavégzést.

Ha a munkavégzés körülményei mindenben eleget tesznek a Kormányrendelet szerinti kritériumoknak, akkor a munkavállalónál igazolás nélkül, költségként elszámolható tételnek minősül a költségtérítés címén kapott összegből a 2021. február 1-jétől érvényes havi minimálbér 10 %-ának megfelelő összeg, vagyis 16.740 Ft.

Ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, e havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos részét kell figyelembe venni.

Az igazolás nélküli költség elszámolásának feltétele, hogy a magánszemély a távmunkavégzéssel összefüggésben a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 3. számú melléklet I. Jellemzően előforduló költségek cím 24. pont c) és d) alpontja szerinti más költséget a kapott költségtérítéssel szemben már nem számolhat el.

Ezek a nevesített költségek a következők:

  • az internethasználat díja (egyszeri, havi vagy a forgalmi díj),
  • a munkáltató székhelyétől, telephelyétől elkülönült munkavégzési hely bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia díja.

Minden érintett foglalkoztató számára hasznos lehet egy távmunka szabályzat összeállítása, amely a veszélyhelyzetet követően is, hosszú távon szabályozza az otthoni munkavégzéshez kapcsolódó jogokat és kötelezettségeket mind a munkavállalók mind a munkáltató tekintetében.

  1. Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2021. július 27-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 0,90 %-ról 30 bázisponttal emelte, és 2021. július 28-i hatállyal 1,20 % mértékben határozta meg.
A NAV-figyelőben olvashat még az Adóvilág friss számáról és a kisgyermekkel otthon lévők szövetkezetről.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2020. október 1.

A home office a helyi adózásba is bekavar

A kellő körültekintés nélkül megtervezett home office folyamatok jelentős adókockázatot rejthetnek, amit most érdemes áttekinteni, mert a hibák utólag már nem javíthatók – derül ki az EY közleményéből.
2021. április 30.

A home office éve – infografika

A járvány berobbanásával, a tavalyi második negyedévben, nyolcszorosára nőtt a távmunkában dolgozók részaránya. A leginkább érintett az információ, kommunikáció ágazat, ahol tízből négyen voltak home office-ban. Az InfoTandem infografikája.