NAV-figyelő, 41. hét: folyamatosan bővülő gyakori kérdések az új kata kapcsán


Az adóhatóság mostantól közli a CNG-üzemanyagú személygépkocsik elszámolható üzemanyagárát. Tisztázták az új kata néhány fontos részletszabályát is.

CNG-üzemanyagú személygépkocsik üzemanyag-elszámolása

2022. novemberétől a NAV már a sűrített földgáz (CNG-üzemanyag) árát is közzéteszi majd. Ez azt jelenti, hogy jövő hónapról már az azzal üzemelő személygépkocsik esetében is lehetőség lesz a költségek igazolás nélkül történő elszámolására.

Az elszámoláshoz az alábbi adatok szükségesek:

  • a NAV által közzétett üzemanyagár (Ft/kg-ban megadva)
  • a megtett út (km-ben)
  • a vonatkozó kormányrendelet szerinti alapnorma.

Ebben az esetben is igazolás nélkül elszámolható kilométerenként 15 forint általános normaköltség.

A CNG-üzemű gépkocsi alapnorma-átalányának mértéke a vonatkozó kormányrendelet szerinti alapnormaérték (liter/100 kilométer) és 0,8 (Nm3/liter) módosító tényező szorzata.

NAV-figyelőnkben a jövőben már a hatóság által közzétett CNG-üzemanyag árát is megosztjuk majd.

Bővült a gyakori kérdések köre az új KATA-val kapcsolatban: SZÉP-kártyás fizetés, illetve felelősségbiztosítóktól és egészségpénztáraktól származó bevétel

A NAV folyamatosan bővíti a gyakori kérdésekre adott válaszaival az új KATA rendszerrel kapcsolatos, praktikus tudnivalókat.

Az új kérdésekben kiemelik, hogy a KATA adózás fenntartását nem befolyásolja, így nem szűnik meg a KATA-alanyiság, ha a vevő SZÉP-kártyával fizet. Ugyanígy, abban az esetben sem kerül ki az új KATA hatálya alól a vállalkozó, ha autószerelőként például az ellenérték egy részét, amelyet a magánszemélynek számláz ki, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosító fizet meg.

Fontos azonban, hogy amennyiben egészségpénztárral szerződött szolgáltató a kisadózó, úgy ha a számlát a beteg kérésére az önkéntes egészségpénztár nevére állítja ki a vállalkozó, és a pénztár fizeti meg az ellenértéket, úgy az kifizetőtől származó bevételnek minősül, és azzal megszűnik a KATA-alanyiság a bevételszerzést megelőző napon.

A NAV figyelőben a fentieken túl részletes adótraffipax-információkat olvashatnak.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. november 30.

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat – közölte az adóhatóság.