NAV-figyelő, 41. hét: megjelent az szja-kedvezmények példatára


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megtudhatjuk, hogy milyen sorrendben, kinek és mennyi kedvezmény jár. Tipikus hibák az őstermelők biztosítotti jogviszonyában. Megérkezett a NAVKPER2 3.0 verziója.

1 Megjelent a Kedvezmények példatára

A NAV rendkívül hasznos új kiadványa a személyi jövedelemadó-kedvezmények kiszámításában nyújt segítséget. Kinek, mikor és mennyi kedvezmény jár az adóból? A Kedvezmények példatára a következő, személyi jövedelemadóból igénybe vehető kedvezményeket mutatja be számos példán keresztül a 2020. évi adóévre vonatkozóan:

  1. négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK),
  2. első házasok kedvezménye (EHK),
  3. családi kedvezmény (CSK) és családi járulékkedvezmény (CSJK),
  4. személyi kedvezmény (SZK).

A Példatár a gyakorlatból eseteken keresztül mutatja be a kedvezmények meghatározását, bevallását, szem előtt tartva azok év közbeni igénybevételét is.

2 NAVKPER2 űrlap verzió váltása

A bírósági szervezetben bekövetkezett változások miatt a NAV bírósági úton támadható döntéseivel, intézkedéseivel szembeni keresetek – ügyfélkapun, cégkapun vagy hivatali kapun keresztül történő – benyújtására rendszeresített (NAVKPER2) űrlap 2020. április 1-jével frissítésre került. A frissített 2.0-ás verziójú változat ugyanakkor nem tartalmazta az AVDH (azonosításra visszavezetett dokumentum hitelesítés) alkalmazása melletti benyújtás opciót, így az űrlaphoz külön kellett csatolni a már hitelesített tartalmakat.

Az új 3.0-ás verzión viszont már ismét kérhető az AVDH alkalmazása a ÁNYK keretprogramból történő benyújtás során.  

A NAVKPER2 nyomtatvány és kitöltési útmutatója az alábbi helyről is letölthető.

NAV-figyelő3 BREXIT

Közeleg az 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak vége. Ez okból a héten a NAV újra a fő oldalon szerepeltette a brexittel kapcsolatos legfrissebb információkat és hasznos linkeket.

Az átmeneti időszakban az Egyesült Királyságban továbbra is az uniós jogot kell alkalmazni, az uniós jogban a tagállamok körébe az Egyesült Királyság továbbra is beleértendő.

3 Tévesen befizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot a NAV átvezeti az új számlára

A NAV korábban értesítette az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre kötelezetteket a változásról, de ennek ellenére most is előfordulnak téves befizetések. Ezeket a NAV átvezeti az új számlára, és erről végzésben értesíti érintett ügyfeleit, akiknek az átvezetéssel kapcsolatban nincs teendőjük.

Mivel a TAJ-szám érvénytelenítésével járhat, ha valaki az egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizeti meg, a pontos befizetés mellett a NAV ismét felhívta ügyfelei figyelmét az új számlaszámra.

A 2020. július 1-je óta érvényes, új számlaszám a következő:

NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla: 10032000-06055826-00000000, adónem kód: 408

A NAV-figyelőből a fentieken túl megtudhatja, mire szolgál az eBEV portálon frissen megjelent HIPA-menüpont, miylen tipikus hibákat szokás elkövetni a mezőgazdasági őstermelők biztosíítási jogviszonyát illetően, és hogy frissültek a fizetési könnyítéskérésre szolgáló adatlapok. Kiderül, ,melyek a legfrissebb váminformációk, és hol kattog az adótraffipax.
A NAV-figyelőben a fentieken túl olvashat még az innovációs járulék legfontosabb szabályairól. Az új pénzügyi- és vagyoni korlátozó intézkedésekről, valamint arról, hol kattog az adótraffipax.

NAV-figyelő

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek