NAV-Figyelő, 47. hét: csökken a KIVA mértéke


Rendhagyó módon a NAV által közzétett friss információs füzet a 2021. november 23-án benyújtott T/17668. számú törvényjavaslat alapján készült, mivel a törvényjavaslat még nem került a parlament által elfogadásra.

Megjelent „A kisvállalati adó szabályozása 2022-től” c. információs füzet

Hatályba lépése óta a kisvállalati adó egy olyan adónem, amely több, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki. Jövő évtől viszont már csak a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó helyett fizetik a vállalkozások, mivel az adónem által korábban szintén kiváltott szakképzési hozzájárulás 2022. január 1-től megszűnik.

Vagyis 2022. január 1. napjától szakképzési hozzájárulás megfizetésére a jövőben sem a kisvállalati adó alanyok, sem más vállalkozások nem lesznek kötelezettek.

Az adó mértéke 2022. január 1-jétől az adóalap 10 %-a, vagyis a 1 %-kal csökken.

Nagyon fontos és hasznos tudni, hogy a 2021. június 30-ig kizárólag a szakképzési hozzájárulás alanyai által érvényesíthető, szakképzési vagy hallgatói munkaszerződéshez, illetve felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó, normatív adókedvezmény, adó-visszatérítés 2021. július 1-től a kisvállalati adózók számára is elérhetővé vált adó-visszaigénylés keretében.

A szakképzési hozzájárulás megszűnését követően, a kisvállalati adóalanyoknak továbbra is lehetőségük lesz az adó-visszaigényléssel élni a Szocho. tv. alapján.

A Törvényjavaslat szövege alapján szociális hozzájárulási adókedvezményt az érvényesíthet, aki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel az Szkt. alapján szakképzési munkaszerződést, illetve a hallgatóval az Nftv. alapján hallgatói munkaszerződést, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött. A szociális hozzájárulási adó fizetésére nem köteles adózó az adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti.

A NAV-figyelőben a továbbiakban olvashatnak a vevői készlet kis értékű hiányának mértékéről, a decemberi üzemanyagárakról és adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. január 27.

Hat lehetőség, amellyel szja-t spórolhat

Tovább bővült az SZJA-kedvezmények köre, így, ha valaki ma Magyarországon munkabérből él, jó eséllyel élhet valamelyikkel. A teljesség igénye nélkül személyi jövedelemadó kedvezményt élveznek a gyereket nevelő családok, a 25 év alattiak, a fogyatékkal és krónikus betegséggel élők, az első házasok, de azok is, akik a nyugdíjukról vagy az egészségükről szeretnének gondoskodni. Fontos azonban, hogy a kedvezmények nem automatikusak, hanem igényelni kell ezeket az adóelőleg-nyilatkozaton, méghozzá minél előbb, célszerűen még januárban, hogy a bérszámfejtés ezeket már az első SZJA-előleg levonásakor figyelembe vehesse. Ha a munkavállaló nem gondol ezekre, érdemes a munkáltatónak felhívnia rá a figyelmét, mert jelentős összegekről van szó. A BDO Magyarország szakértői összegyűjtötték, hogy milyen adóalap-kedvezmények érvényesíthetőek a 2022-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó összegének megállapítása során. Természetesen az esetek egy részében a jogosultságot is igazolni kell.

2022. január 27.

Árukészlet értékesítése magánszemélyként

Adott egy volt egyéni vállalkozó, aki ruhaüzletét elévülési időn túl (2007-ben) megszüntette, a megszűnés során pedig magánszemélyként hozzájutott a maradék árukészlethez. Most úgy döntött, hogy megválna ezen készlettől, magánszemélyként értékesítené. A kapott bevételből (ruha ára plusz postaköltség) a vélelmezett bekerülési költség levonásával (a 75 százalékos szabály alapján) határozná meg a jövedelmet. Ezen kalkulált nyereség után befizeti a 15 százalék szja-t. A kérdésünk az lenne, hogy ez megállja-e a helyét? Az Adó szaklap válasza.