NAV-Figyelő, 47. hét: csökken a KIVA mértéke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendhagyó módon a NAV által közzétett friss információs füzet a 2021. november 23-án benyújtott T/17668. számú törvényjavaslat alapján készült, mivel a törvényjavaslat még nem került a parlament által elfogadásra.

Megjelent „A kisvállalati adó szabályozása 2022-től” c. információs füzet

Hatályba lépése óta a kisvállalati adó egy olyan adónem, amely több, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki. Jövő évtől viszont már csak a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó helyett fizetik a vállalkozások, mivel az adónem által korábban szintén kiváltott szakképzési hozzájárulás 2022. január 1-től megszűnik.

Vagyis 2022. január 1. napjától szakképzési hozzájárulás megfizetésére a jövőben sem a kisvállalati adó alanyok, sem más vállalkozások nem lesznek kötelezettek.nav-figyelő

Az adó mértéke 2022. január 1-jétől az adóalap 10 %-a, vagyis a 1 %-kal csökken.

Nagyon fontos és hasznos tudni, hogy a 2021. június 30-ig kizárólag a szakképzési hozzájárulás alanyai által érvényesíthető, szakképzési vagy hallgatói munkaszerződéshez, illetve felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó, normatív adókedvezmény, adó-visszatérítés 2021. július 1-től a kisvállalati adózók számára is elérhetővé vált adó-visszaigénylés keretében.

A szakképzési hozzájárulás megszűnését követően, a kisvállalati adóalanyoknak továbbra is lehetőségük lesz az adó-visszaigényléssel élni a Szocho. tv. alapján.

A Törvényjavaslat szövege alapján szociális hozzájárulási adókedvezményt az érvényesíthet, aki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel az Szkt. alapján szakképzési munkaszerződést, illetve a hallgatóval az Nftv. alapján hallgatói munkaszerződést, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött. A szociális hozzájárulási adó fizetésére nem köteles adózó az adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti.

A NAV-figyelőben a továbbiakban olvashatnak a vevői készlet kis értékű hiányának mértékéről, a decemberi üzemanyagárakról és adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.