NAV-Figyelő, 47. hét: csökken a KIVA mértéke


Rendhagyó módon a NAV által közzétett friss információs füzet a 2021. november 23-án benyújtott T/17668. számú törvényjavaslat alapján készült, mivel a törvényjavaslat még nem került a parlament által elfogadásra.

Megjelent „A kisvállalati adó szabályozása 2022-től” c. információs füzet

Hatályba lépése óta a kisvállalati adó egy olyan adónem, amely több, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki. Jövő évtől viszont már csak a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó helyett fizetik a vállalkozások, mivel az adónem által korábban szintén kiváltott szakképzési hozzájárulás 2022. január 1-től megszűnik.

Vagyis 2022. január 1. napjától szakképzési hozzájárulás megfizetésére a jövőben sem a kisvállalati adó alanyok, sem más vállalkozások nem lesznek kötelezettek.

Az adó mértéke 2022. január 1-jétől az adóalap 10 %-a, vagyis a 1 %-kal csökken.

Nagyon fontos és hasznos tudni, hogy a 2021. június 30-ig kizárólag a szakképzési hozzájárulás alanyai által érvényesíthető, szakképzési vagy hallgatói munkaszerződéshez, illetve felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó, normatív adókedvezmény, adó-visszatérítés 2021. július 1-től a kisvállalati adózók számára is elérhetővé vált adó-visszaigénylés keretében.

A szakképzési hozzájárulás megszűnését követően, a kisvállalati adóalanyoknak továbbra is lehetőségük lesz az adó-visszaigényléssel élni a Szocho. tv. alapján.

A Törvényjavaslat szövege alapján szociális hozzájárulási adókedvezményt az érvényesíthet, aki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel az Szkt. alapján szakképzési munkaszerződést, illetve a hallgatóval az Nftv. alapján hallgatói munkaszerződést, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött. A szociális hozzájárulási adó fizetésére nem köteles adózó az adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti.

A NAV-figyelőben a továbbiakban olvashatnak a vevői készlet kis értékű hiányának mértékéről, a decemberi üzemanyagárakról és adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.Kapcsolódó cikkek

2022. szeptember 23.

Rezsizsebbel bővítené a cafeteriát a VOSZ

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt javasolja a kormánynak, hogy terjessze ki a vállalati rezsitámogatást, fokozza az energetikai beruházások támogatását, vizsgálja felül az árképzést és indítsa újra az operatív tanácskozásokat az energiaválság hatásainak enyhítésére – közölte a VOSZ a cégekkel történt egyeztetések alapján összeállított javaslatcsomagjáról.

2022. szeptember 23.

Közeleg a külföldi áfa visszaigénylésének határideje

Sokan talán nem is tudják, hogy a külföldön felszámított áfa rengeteg esetben visszaigényelhető, pedig ezzel akár komoly összegeket is visszaforgathatnak a vállalkozásukba. Gyányi Tamás adószakértő, a WTS Klient senior partnere figyelmeztet ugyanakkor: aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, az igyekezzen, mert a tavalyi számlákra már csak szeptember 30-ig lehet visszaigényelni az áfát, utólag a kérelem nem pótolható.