NAV-Figyelő, 47. hét: csökken a KIVA mértéke


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendhagyó módon a NAV által közzétett friss információs füzet a 2021. november 23-án benyújtott T/17668. számú törvényjavaslat alapján készült, mivel a törvényjavaslat még nem került a parlament által elfogadásra.

Megjelent „A kisvállalati adó szabályozása 2022-től” c. információs füzet

Hatályba lépése óta a kisvállalati adó egy olyan adónem, amely több, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki. Jövő évtől viszont már csak a szociális hozzájárulási adó és a társasági adó helyett fizetik a vállalkozások, mivel az adónem által korábban szintén kiváltott szakképzési hozzájárulás 2022. január 1-től megszűnik.

Vagyis 2022. január 1. napjától szakképzési hozzájárulás megfizetésére a jövőben sem a kisvállalati adó alanyok, sem más vállalkozások nem lesznek kötelezettek.nav-figyelő

Az adó mértéke 2022. január 1-jétől az adóalap 10 %-a, vagyis a 1 %-kal csökken.

Nagyon fontos és hasznos tudni, hogy a 2021. június 30-ig kizárólag a szakképzési hozzájárulás alanyai által érvényesíthető, szakképzési vagy hallgatói munkaszerződéshez, illetve felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó, normatív adókedvezmény, adó-visszatérítés 2021. július 1-től a kisvállalati adózók számára is elérhetővé vált adó-visszaigénylés keretében.

A szakképzési hozzájárulás megszűnését követően, a kisvállalati adóalanyoknak továbbra is lehetőségük lesz az adó-visszaigényléssel élni a Szocho. tv. alapján.

A Törvényjavaslat szövege alapján szociális hozzájárulási adókedvezményt az érvényesíthet, aki a tanulóval, illetve a képzésben részt vevő személlyel az Szkt. alapján szakképzési munkaszerződést, illetve a hallgatóval az Nftv. alapján hallgatói munkaszerződést, gyakorlatigényes alapképzési szak esetében a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kötött. A szociális hozzájárulási adó fizetésére nem köteles adózó az adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesítheti.

A NAV-figyelőben a továbbiakban olvashatnak a vevői készlet kis értékű hiányának mértékéről, a decemberi üzemanyagárakról és adótraffipaxot is találnak benne.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.