NAV-Figyelő 47. hét – év végi hajrá kezdődik a helyszíni ellenőrzésekben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: fél évig nem kell megfizetni, év végi hajrá kezdődik a helyszíni ellenőrzésekben.

Március végéig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni
A NAV arról tájékoztat, hogy a 468/2022. (XI. 21.) Kormányrendelet alapján a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást megállapítania, bevallania és megfizetnie az egyébként kötelezett adózói körnek.

Azok, akik októberre már bevallották és megfizették a hozzájárulást, önellenőrzést nyújthatnak be (22TFEJLH űrlapon), és a befizetett összeg kiutalását vagy másik adónemre történő átvezetését kérhetik (ATVUT17 űrlapon).

Adótraffipax
Az egyes megyei adó- és vámigazgatóságok tájékoztatása alapján 2022. november 28. és december 2. között az alábbiak szerint lehet ellenőrzésekre számítani.

Veszprém megyében az ajándék- és édességkereskedőket ellenőrzik majd az alábbi helyszíneken:

 • november 28, hétfő – Veszprém
 • november 29, kedd – Balatonfüred
 • november 30, szerda – Várpalota
 • december 1, csütörtök – Tapolca
 • december 2, péntek – Ajka

Nógrád megyében szintén az édességeket árusítóknál tartanak majd ellenőrzéseket az alábbi járásokban:

 • november 28, hétfő – Szécsényi járás
 • november 29, kedd – Bátonyterenyei járás
 • november 30, szerda – Pásztói járás
 • december 1, csütörtök – Balassagyarmati járás
 • december 2, péntek – Salgótarjáni járás

Baranya megyében kedden Pécsett, a Siklósi úti Zone Bevásárlópark üzleteiben, szerdán Pellérden, Kővágószőlősön és Bicsérden az élelmiszerboltokban, majd csütörtökön ismét Pécsett, a könyvesboltokban kell ellenőrzésekre számítani. A megyei építkezéseken az ellenőrzések továbbra is folyamatosak.

Tolna megyében az édesség- és ajándékboltok számíthatnak ellenőrzésekre az alábbi helyszíneken:

 • november 28, hétfő – Bátaszék
 • november 29, kedd – Paks
 • november 30, szerda – Hőgyész, Döbrököz
 • december 1, csütörtök – Simontornya
 • december 2, péntek – Szekszárd

Hajdú-Bihar megyében november 29-én a megyei építkezéseken lehet az adóhatóság ellenőrzéseire számítani.

Bács-Kiskun megyében december hónapban a kitelepüléseken, piacokon, bevásárlóközpontokban az ünnepekhez kötődő szezonális termékeket és népszerű ajándékokat árusítók, valamint az ünnephez kapcsolódó vendéglátók és szolgáltatók számíthatnak ellenőrzésekre.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szintén az ünnepi termékek értékesítői számíthatnak az adóhatóság munkatársaira decemberben. Emellett, a megyei építkezéseken is folyamatosak az ellenőrzések.

Zala megyében és Komárom-Esztergom megyében november 25-től kezdődően december végéig szintén az ünnepi termékek árusítói és az ünnephez kapcsolódó szolgáltatók számíthatnak helyszíni ellenőrzésekre.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.

2024. április 18.

Kapcsolt vállalkozások közötti ingyenes juttatások a társasági adóban

Az ellenérték nélkül adott támogatások, juttatások, térítés nélkül átadott (pénz)eszközök vonatkozásában a Tao-törvény különbséget tesz atekintetben, hogy az ingyenes átadás adománynak minősül-e, és ha nem, a támogató oldaláról vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek tekinthető-e. Elmerülünk a részletekben.