NAV-Figyelő 6. hét | Információs füzetek, további ellenőrzések


Az adóhatóság kiemelt figyelmet fordítva az adózók tájékoztatására, folyamatosan aktualizálja a 2024-ben hatályban lévő szabályokkal az egyes információs füzeteit. A NAV Figyelő eheti számában az Accace Hungary adómenedzsere ezekre és a várható adótrafipaxokra hívja fel a figyelmet.

Frissülő információs füzetek

Az adóhatóság kiemelt figyelmet fordítva az adózók tájékoztatására, folyamatosan aktualizálja a 2024-ben hatályban lévő szabályokkal az egyes információs füzeteit.

Az elmúlt hét során az alábbi tájékoztatókat frissítette a NAV:

– Környezetvédelmi termékdíj – 48. sz. információs füzet

– Népegészségügyi termékadó – 53. sz. információs füzet

– NAV Infóvonal (A NAV Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszere) – 33. sz. információs füzet

– Adóhatósági igazolások – 22. sz. információs füzet

– A mezőgazdasági őstermelő adózása – 06. sz. információs füzet

– A jövedéki adó visszaigénylésének szabályai – 83. sz. információs füzet

– Szja adóalap-kedvezmények – 73. sz. információs füzet

– A biztosítási adó – 45. sz. információs füzet

2. Adótraffipax

Heves megyében a februári időszakban a ruházati- és textil kiskereskedők számíthatnak ellenőrzésre.

Veszprém megyében 2024. február 5. és 14. között a farsangijelmez-árusokat, valamint az ajándék-, édesség- és virágárusokat ellenőrzik.

Pest megyében a NAV Észak-budapesti munkatársai a virág- és ajándékkereskedőket, illetve a jelmezkölcsönzőket, webshopokat ellenőrzik a 2024. február 12. és 29. közötti időszakban. A NAV Kelet-budapesti munkatársai február 14-én ellenőrzik a virág- és ajándékárusokat, az elviteles és házhoz szállító éttermeket és vendéglátóhelyeket. Ellenőrzésre számíthatnak a virág- és ajándékkereskedők, illetve a szállás- és vendéglátóhelyek is 2024. február 7. és 14. között Budapesten, amelyet a NAV Dél-budapesti kollégái végeznek.

Szintén a virág- és ajándékárusok számíthatnak ellenőrzésekre Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén a február 12. és 14. közötti időszakban.

Győr-Moson-Sopron megyében is a Valentin-naphoz kapcsolódó termékeket (csokoládé, virág, ajándéktárgy stb.) árusító vállalkozásokat ellenőrzik február 12. és 15. között.

Somogy megyében a 7. héten (február 12-től) a Kaposvári Nagypiacot és a Valentin-naphoz kapcsolódó virágárusokat, ajándékboltokat, édességárusokat ellenőrzi a NAV.

Zala megyében február 9. és 14. között számíthatnak ellenőrzésre a virág-, ajándék-, ékszer-, fehérnemű- és édességárusok.

Nógrád megyében február 12. és 16. között a dohányboltokban tart ellenőrzéseket a NAV, az alábbi helyszíneken:

  • február 12., hétfő – Salgótarjáni járás
  • február 13., kedd – Balassagyarmati járás
  • február 14., szerda – Bátonyterenyei járás
  • február 15., csütörtök – Szécsényi járás
  • február 16., péntek – Pásztói járás

Az adóellenőrök a hét valamennyi napján a vármegye egyéb területein is végezhetnek vizsgálatokat.

Komárom-Esztergom megyében február 12. és 16. között a virág-, ajándék-, ékszer- és édességkereskedőket ellenőrzik.

Baranya megyében az alábbiak szerint kell ellenőrzésekre számítani február 12. és 18. között:

  • kedden Pécsett, a reggeliző helyeken,
  • szerdán a megye egész területén a virág-, édesség- és ajándékkereskedőknél,
  • csütörtökön pedig Szigetváron, a vendéglátóhelyeken.

A Mohácsi Busójáráson minden nap számíthatnak ellenőrzésre a kitelepülők. A vármegye építkezésein a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását ellenőrzik.

Hajdú-Bihar megyében a Valentin-naphoz kapcsolódóan a virág-, illatszer-, édesség- és az ajándéktárgy-árusítókat ellenőrzik február 12. és 14. között.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.