NAV-Figyelő 8. hét: újra itt a turizmusfejlesztési hozzájárulás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022. évtől újra meg kell megállapítani, be kell vallani és meg kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

2022. évtől újra meg kell megállapítani, be kell vallani és meg kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást

A havi áfabevallásra kötelezettnek így például a 2022 januárjában nyújtott szolgáltatás után már 2022. február 21-ig kellett bevallaniuk és megfizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást. A bevallást a 22TFEJLH-nyomtatványon kell teljesíteni.

Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2022. február 22-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 2,90 %-ról 50 bázisponttal emelte, és 2022. február 23-i hatállyal 3,40 % mértékben határozta meg.

Március 16-ig akár SMS-ben is kérhető a NAV szja-bevallási tervezetének postázása

Akinek még nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), és nem is szeretne ezzel a lehetőséggel élni, az az idén is kérheti az szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmét SMS-ben vagy egyéb módon el kell juttatni a NAV-hoz a fenti határidőig.

turizmusfejlesztési

SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában kérhető: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

Az elkészült tervezeteket a NAV 2022. április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Aki elmulasztaná a március 16-ai határidőt, május 20ig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetét.

A legfrissebb NAV-figyelőben emellett még olvashatnak a márciusi üzemanyagárakról, az Internet Explorer böngésző használatáról, illetve a héten megjelent friss információs füzetekről is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 22.

Árfolyam az áfában (XI. rész)

Az alkalmazandó árfolyam szolgáltatásimportnál eltér attól függően, hogy az ügylet teljesítési helyére milyen jogszabályi rendelkezés vonatkozik, míg adómentes Közösségen belüli termékértékesítés esetén a Közösségen belüli termékbeszerzéshez hasonlóan alakul. Az Áfa tv. 58. §-ának hatálya alá tartozó ügyletekre speciális árfolyamszabály irányadó.