NAV-Figyelő 8. hét: újra itt a turizmusfejlesztési hozzájárulás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2022. évtől újra meg kell megállapítani, be kell vallani és meg kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

2022. évtől újra meg kell megállapítani, be kell vallani és meg kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást

A havi áfabevallásra kötelezettnek így például a 2022 januárjában nyújtott szolgáltatás után már 2022. február 21-ig kellett bevallaniuk és megfizetniük a turizmusfejlesztési hozzájárulást. A bevallást a 22TFEJLH-nyomtatványon kell teljesíteni.

Ismét emelkedett a jegybanki alapkamat

Az MNB Monetáris Tanácsa 2022. február 22-i ülésén a jegybanki alapkamat mértékét 2,90 %-ról 50 bázisponttal emelte, és 2022. február 23-i hatállyal 3,40 % mértékben határozta meg.

Március 16-ig akár SMS-ben is kérhető a NAV szja-bevallási tervezetének postázása

Akinek még nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), és nem is szeretne ezzel a lehetőséggel élni, az az idén is kérheti az szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez az adóazonosító jelét és a születési dátumát tartalmazó kérelmét SMS-ben vagy egyéb módon el kell juttatni a NAV-hoz a fenti határidőig.

SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában kérhető: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn

Az elkészült tervezeteket a NAV 2022. április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Aki elmulasztaná a március 16-ai határidőt, május 20ig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetét.

A legfrissebb NAV-figyelőben emellett még olvashatnak a márciusi üzemanyagárakról, az Internet Explorer böngésző használatáról, illetve a héten megjelent friss információs füzetekről is.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek